Banke nezakonito naplaćivale osiguranje stambenih kredita

Sud je utvrdio da su banke građanima nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita, a ako presuda postane pravosnažna, taj trošak mogao bi da, zbog postupanja Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, padne na teret države, odnosno svih poreskih obveznika.
Banke nezakonito naplaćivale osiguranje stambenih kredita
Foto: Pixabay
Banke u Srbiji građanima su nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), piše "Politika". 
 
Iako je plaćanje premije osiguranja po ugovoru bilo obaveza banaka, one su taj trošak prenosile na korisnike kredita. Ovo je potvrđeno prvostepenom presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu.
 
Ukoliko ona postane pravnosnažna, to će biti jedan od najdrastičnijih primera kako su banke u Srbiji, uz jednostrano povećanje kamatnih stopa, kursne razlike, provizije za obradu i praćenje kredita, neosnovano zarađivale i na ovim naknadama, iako bi, po zakonu, jedini osnov zarade trebalo da bude kamata.
 
Dejan Gavrilović iz "Efektive" kaže da je ova presuda važna, jer se odnosi na sve stambene kredite, indeksirane i u evrima i u švajcarskim francima, a takvih je oko 90.000. 
 
Ako je građanin uzeo kredit od 100.000 evra, naknadu za osiguranje platio je minimalno 1.500, a maksimalno 4.200 evra. Pravni savetnik "Efektive" Miša Dobrijević objašnjava da ova naknada ne može biti naplaćena građanima jer oni nisu strana u ugovoru o osiguranju.
 
"Ugovor je između banke i Nacionalne korporacije i nije zaključen u korist klijenta. Banka osigurava svoj kreditni plasman, a za novac klijenta. On od toga nema nikakvu korist, a snosi trošak", kaže Dobrijević za "Politiku".
 
Advokat Vojin Biljić navodi da prebacivanje plaćanja ove obaveze na građane ne samo da je u suprotnosti sa zakonom, već predstavlja i vid nepoštenog poslovanja u kojem, osim banaka, učestvuje i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.
 
"Na svom sajtu, ova organizacija pod kontrolom države suštinski predstavlja građanima da se podrazumeva da oni snose troškove premije osiguranja. To proizilazi iz odgovora građanima koje NKOSK objavljuje na svojoj internet stranici. Nacionalnoj korporaciji je moralo biti poznato da je ugovor na teret trećih lica zabranjen", kaže Biljić.
 
Prema njegovim rečima, zbog toga će, ukoliko ova presuda postane pravosnažna, stvori se sudska praksa i banke masovno budu gubile sudske postupke, one moći da od države Srbije refundiraju sav novac koji budu morale da vrate građanima. To će moći da učine uz tvrdnju da je država, preko NKOSK-a, kod njih stvorila očekivanje da je naplata premije od korisnika kredita dozvoljena.
 
"Za ovakvo postupanje Nacionalne korporacije neko mora snositi odgovornost", navodi Vojin Biljić.
  • Stambeni korisnik

    02.11.2017 15:34
    Ovo znaci, da mi gradjani, kreditni kotsnici, trebamo da se udruzimo i odbranimo svoje interese.Ovo, znaci da nasa Narodna banka Srbije, ljudi koji odlucuju i vrse nadzor nad bankama, treba da snose odgovornost za svoje propuste.
  • Kreditni korisnik

    28.09.2017 15:27
    stambeni kredit
    Banka sve troskove prebacuje na klijenta, kako NKOSK, tako I troskove odobrenja upisa kao I upis hipoteke. Svi ovi troskovi trebaju da idu na racun banke - klijentu ne treba hipoteka nego banci I banka je potrazuje. A kako mi je receno "jadna" banka nema nikakvu zaradu od kredita povecali su procenat za realizaciju kredita (u banci kojoj dizem bio je 1%, sad je 1,5%)
  • bagra

    01.09.2017 10:06
    jebena
    Jebena lihvarska BAGRA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija