Dužnici u švajcarcima očekuju presude u korist građana

Sve više dužnika širom Evrope koji su kredite uzeli u "švajcarcima" dobija sudske sporove protiv banaka.
Dužnici u švajcarcima očekuju presude u korist građana
Foto: Pixabay
Poslednji u nizu su Rumuni, njih 69, u čiju korist je presudio Evropski sud pravde. Uprkos tome, srpski dužnici u toj valuti se ne mogu nadati ničemu van već ponuđenih mera iz 2015. godine, za koje od početka kažu da nisu dovoljne.
 
Naime, Evropski sud pravde presudio je nedavno u korist 69 rumunskih dužnika u švajcarskim francima, a protiv banaka, jer, kako kažu, banke su morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita, kao i o potencijalnim rizicima. Pretpostavlja se da će sudovi to tumačenje iskoristiti da ponište ugovore o kreditiranju u „švajcarcima“ koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.
 
Ipak, srpski dužnici se ne mogu nadati nečemu sličnom.
 
Kako za "Alo" poručuje guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković, ta institucija je već reagovala kako bi olakšala otplate ovih kredita.
 
"NBS je u februaru 2015. godine donela Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti, koja predviđa četiri modela za olakšavanje otplate ovih kredita. Svih 16 banaka, koje imaju portfolio stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, ponudile su svojim korisnicima modele propisane Odlukom. Imajući u vidu da je u periodu od aprila 2015. do jula 2017. godine smanjen iznos tih kredita, može se zaključiti da su preduzete mere imale efekta", napominje Tabakovićeva.
 
Šta govori evropska praksa?
 
U Francuskoj je taj problem rešen u korist klijenata, a slično je bilo i u Španiji, dok je Mađarska bila prva zemlja gde je ovaj problem rešen konverzijom u domaću valutu. U Poljskoj su sudovi u više stotina slučajeva odlučili u korist građana, a Parlament u Rumuniji je prihvatio Zakon o konverziji tih kredita u kredite bez valutne klauzule u domaću valutu. Slično je bilo i u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.
 
Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" kaže da su se država i NBS već pre nekog vremena izjasnili da nemaju preteranu želju da urade nešto poput zemalja u regionu kada je reč o kreditima u švajcarcima, te da to ne očekuje ni sada.
 
"Zato očekujemo od sudova da rade po zakonu i donose presude u korist dužnika. Kako verujem da će biti sve više presuda u korist dužnika u švajcarcima, to će otvoriti prostor u nekom narednom periodu da i NBS reaguje i donese sistemsko rešenje za ovaj problem", poručuje Gavrilović.
  • Zorica Milovanović

    03.10.2017 11:25
    Samo Tužba Srbina Spašava
    Samo tužiti skotove proklete!
  • G

    01.10.2017 15:36
    @Zivan - po čemu je dinar, valuta kojom se slobodno trguje, "precenjen"? Već ste u prošlosti davali na ovim stranama krajnje naivne komentare na teme, i pokazivali i krajnje neznanje o ekonomiji. Dinar ima vrednost tačno onu koju ima, ni manje ni više od toga.
  • chf

    01.10.2017 15:30
    evro
    Bas me zanima sta bi Jorgovanka rekla na te njene mere da nije guvrnerka I da ima kredit u chf.
    Dosla sa Kosova sa pola kodera, danas je milionerka. Sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.