Vojvodina i dalje najviše izvozi

Srbija je od januara do avgusta 2017. godine izvezla robu vrednu 9,89 milijardi evra, ili 13,4 odsto više nego u istom periodu lane, objavio je Republički zavod za statistiku.
Vojvodina i dalje najviše izvozi
Foto: Pixabay
Istovremeno, uvoz robe je vredeo 12,52 milijardi evra, i veći je 13,1 procenata u odnosu na isti period prethodne godine. 
 
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena je povećana 13,2 odsto, i iznosila je 22,41 milijarde evra.
 
Najveće učešće u izvozu je imao Region Vojvodine (33 odsto), a u uvozu Beogradski region (45,8 procenata).
 
Najviše robe smo u posmatranom periodu izvezli u Italiju, Nemačku, Bosnu i Hercegovinu, Rusku Federaciju i Rumuniju. Istovremeno, najviše smo uvezli iz Nemačke, Italije, Kine, Ruske Federacije i Mađarske.
 
Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Crnom Gorom, BiH i Makedonijom. Od ostalih zemalja ističe se i suficit s Rumunijom, Bugarskom, Italijom, Hrvatskom, Slovačkom i Velikom Britanijom.  Najveći deficit se javlja u trgovini s Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom. 
  • Nervirach

    02.10.2017 10:57
    Pix, a moze i Srem radi Beograd se gradi.
  • G

    02.10.2017 09:43
    @Zivan - molim vas da prekinete da lažete i dajete nestručne, paušalne ocene o ekonomiji o kojoj nemate ni najmanjeg pojma.
  • Oportunista

    02.10.2017 09:23
    Detelinara radi, Liman se gradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija