Menu 021

Evropska komisija donela smernice za prodaju poljoprivrednog zemljišta

Evropska komisija je objavila smernice koje treba da pomognu članicama da zaštite poljoprivredno zemljište od pretnji poput prekomernih spekulacija sa cenama ili vlasničke koncentracije.
Info 13.10.2017. | 15:10 > 15:10
Evropska komisija donela smernice za prodaju poljoprivrednog zemljišta
Foto: 021.rs

Članice EU imaju pravo da ograniče prodaju poljoprivrednog zemljišta kako bi očuvale zajednice poljoprivrednika i podsticale održivu poljoprivredu. Međutim, sve mora da bude u skladu sa propisima EU, posebno onim koji se odnose na slobodno kretanje kapitala.
 
Komisija je, kako je podsetila, 2015. pokrenula procedure protiv članica koje su diskriminisale investitore iz drugih zemalja EU i uvodile neproporcionalna ograničenja za prekogranične investicije. U novom dokumentu Komisija je članicama dala smernice šta mogu da urade da regulišu prodaju poljoprivrednog zemljišta na osnovu sudske prakse Suda pravde EU.
 
Komisija je razjasnila da su članice kompetentne da odluče o merama kontrole prodaje poljoprivrednog zemljišta. Kao što je pojasnio Sud pravde EU, neka ograničenja mogu da budu prihvatljiva pod određenim uslovima, npr. prethodna dozvola nacionalnih vlasti za akviziciju zemlje, ograničenje površine koja se kupuje, državna intervencija u oblasti cene.
 
Među prihvatljivim je i pravo na "prvenstvo u kupovini" koje omogućava određenim kategorijama kupaca da kupe poljoprivredno zemljište pre nego što se proda drugom. To pravo mogli bi da imaju kupci iz redova farmera koji rentiraju zemlju koju obrađuju, susedi, suvlasnici i država.
 
Međutim, zakoni EU ne dozvoljavaju diskriminatorne restrikcije poput zahtevanja prijave boravka kao preduslova za preuzimanje zemlje. Protiv zakona su i neproprcionalna ograničenja na prekogranična ulaganja. Takvim će se smatrati obaveza da kupac sam obrađuje zemlju, zabrana kupovine kompanijama ili traženje kvalifikacije za poljoprivredu kao preduslov.
 
Komisija je smernicama odgovorila na poziv Evropskog parlamenta iz marta. Parlament je tada tražio od EK da donese jasan i sveobuhvatan set kriterijuma za regulisanje tržišta zemljišta kako bi se obezbedili jednaki uslove za sve u skladu sa pravilima EU.
 
Poljoprivredno zemljište je oskudno i predstavlja posebnu imovinu koja zahteva isto tako posebnu zaštitu. Stoga neke članice EU zavode ograničenja na kupovinu. Istovremeno su strane investicije značajan izvor kapitala, tehnologije i znanja i mogu da unaprede produktivnost u poljoprivredi i pristup finansiranju lokalnom biznisu, obrazložila je EK i istakla da su propisi EU o slobodnom kretanju kapitala ključni za prekogranična ulaganja.
 
U maju 2016. Evropska komisija je tražila od Bugarske, Mađarske, Letonije, Litvanije i Slovačke da se usklade sa propisima EU o prodaji poljoprivredne zemlje. Naime, neke odredbe zakona tih članica koje su ograničavale pojedincima i kompanijama iz EU kupovinu zemlje bile su diskriminatorne ili preterano restriktivne. Ti zakoni usvojeni su nakon što je isteklo prelazno odstupanje od slobodne kupovine oranica koje su neke zemlje dobile kada su ulazile u EU.
 
Evropski parlament uradio je detaljno istraživanje izazova s kojima se članice EU suočavaju na njhovim tržištima poljoprivrednog zemljišta. Bojazni se posebno odnose na povećanu koncentraciju zemljišta ili preveliko spekulisanje cenama zemlje.

Autor: Euroactive
 • Nana
  14.10.2017 09:37
  Lalino misljenje
  Kada je moj deda,Lala iz Banata, udavao kcer (moju mater), ovako joj je rekao: "Darujem ti lanac zemlje u miraz jer ce ti dogodine doneti namestaj, a one sledece..... Da sam prodao tu zemlju i kupio ti namestaj, nikad vise zemlje..."
 • Semtex
  14.10.2017 08:49
  @Evropa
  Ima itekako jer ovo je još jedna od šargarepa na štapu za domaću magarad koja vodi stado.Simptomatično je da se ovakve smernice daju zemljama bivšeg istočnog bloka kojima je potencijal za poljoprivredu jedino što imaju.Cilj je da ubiju poljoprivrednu proizvodnju tako što prvo prilagode zakon,pre toga puste kartelsko udruživanje izvoznika i hladnjačara (posao kojim ne može da se bavi bilo ko u Srbiji) zatim primoraju male proizvođače standardima potrebnim za izvoz da se zaduže u bankama,pa krenu da uvoze džank sumbvencionisane proizvode iz EU kako bi im dodatno oborili cenu rada i kada pokleknu pod kreditima polako na snagu kreće da se nameće ovakav zakon.Za koju deceniju tačno će se videti kako se samo korporacijski proizvođači bave ovim poslom uz drastično povećanje cena proizvoda usled kartelskog udruživanja.Takodje odluka o prodaji zemelje je kapitulacija bez ispaljenog metka,neko aminuje prodaju teritorije ove države strancu.
 • Vlada
  14.10.2017 07:36
  ---
  Naša državna mafija usvojiće zakone koji im odgovaraju da pokupuju poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu i ono koje pravno nije ničije - izgubilo je vlasnike. I ne samo to, usvojiće zakone po kojima će ex-predsednika Tome vikendica takvim zakonom moći da se legalizuje bez obzira na izuzetno loše posledice po celu državu, jer moći će da se legalizuje sve i svašta. Ova vlast je NAJGORA od svih prethodnih! Kriminal joj je srednje ime.
 • Seljak
  13.10.2017 22:10
  Zemlja se ne prodaje
  Pametan domaćin nikada ne prodaje zemlju bez velike muke. Ako baš zbog nečega mora da proda, onda to čini nerado i prodaje samo manji deo ,ali samo kad je siguran da će tim novcem kupiti nešto isto tako vreno kao što je parče zemlje..

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest