Da li kriptovalute mogu zameniti zlato?

U svetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara.
Da li kriptovalute mogu zameniti zlato?
Foto: Pixabay
Očigledno je da neće sve ove kriptovalute "preživeti", jer ovaj trenutak nije kredibilan, s obzirom da smo sada tek na početku. Možemo uporediti ovaj novi svet digitalnih valuta sa najranijim danima dotcom ere.
 
Baš kao što je taj period imao svoje pobednike i gubitnike, tako ćemo i za par godina imati pobednike i gubitnike na tržištu kriptovaluta.
 
Iako Bitkoin i Ethereum trenutno vode, ove dve valute ne moraju izaći kao pobednici. Naime, pre  20 godina je bilo gotovo sigurno da će kompanije poput "AOL-a" i "Yahoo!-a" dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.
 
Zbog toga se sve češće postavlja pitanje da li to kriptovalute "ubijaju" zlato? Da li bi cena zlata bila veća, da se velike količine novca ne slivaju u bitkoin?
 
Međutim, obe ove aktive se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Naime, i zlato i bitkoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom sveta, 24 sata dnevno. Transakcije preko obe aktive su anonimne, a snabdevanje ograničeno.
 
Ipak, kriptovalute nikada neće zameniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:
 
1. Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.
 
2. Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.
 
Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom sveta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još uvek nije dostiglo taj nivo.
 
Prednost bitkoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitkoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.
 
Te prednosti su uticale da bitkoin zabeleži rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrednost Ethereuma porasla za 3.600 odsto, a vrednost zlata nije rasla više od 10 odsto. 
 
I pored ovih neverovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno beleže, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.