EU stavlja i Srbiju na crnu listu poreskih utočišta?

Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na "crnu listu" poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se i Srbija.
U nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se 36 zemalja, prenosi agencija "Blumberg", navodeći da je imala uvid u ta dokumenta.
 
Radna grupa EU, koja je imala zadatak da izvrši analizu nekooperativnih vlasti nadležnih za poreska pitanja zaključila je da turske aktivnosti na rešavanju problema transparentnosti i ukidanja režima poreskih povlastica za sada nisu dovoljne, rekli su izvori upoznati sa poverljivim dokumentima.
 
Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na "crnu listu" države koje nisu odgovorile zahtevima, dodaje se u tekstu. "Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno na listu prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je 'Blumberg' imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis", navodi njujorška agencija.
 
Zemlje EU su podeljene oko toga da li bi trebalo da koriste finansijske sankcije protiv nekooperativnih država, a uključivanje na "crnu listu" može da uruši reputaciju Turske i da pojača pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investicija u tu zemlju, navodi njujorška agencija. Nekoliko država, uključujući i Francusku, podržavaju kaznene mere, kao što je isključivanje tih zemalja sa međunarodnog finansijskog tržišta, mada nikakva odluka nije doneta.
 
Ambasadori koji predstavljaju države EU trebalo bi da razgovaraju o predloženoj listi pre sastanka ministara finansija.
 
Sedam karipskih država dobilo je dodatni rok do februara da ispuni obaveze zbog štete koju su pretrpele od najnovijih uragana, dok su britanske teritorije, među kojima su ostrva Gernzi, Man i Džerzi, dobile prelaznu ocenu.
  • niko

    24.11.2017 07:42
    Malo mi je smesno da poslodavac u Srbiji plati uredno svaki mesec porez na licni dohodak,a licni dohodak onda ne isplacuje mesecima zato sto mu to dozvoljava drzava.
  • Odavno marvo

    23.11.2017 23:54
    Sva belosvetska bagra ovde pere pare vec decenijama. Arapi kupuju precenjenu zemlju (to vam se servira kao investicija), Kinezi grade ovo ono a nikada da zavrse. Bagra brate, a cetnici i ratni zlocinci uzimaju procente uvijeni u patriotizam i ostala masovna gona od ideja i ideologija.
  • Bljuc

    23.11.2017 23:48
    Sta sam bogu zgresio da se rodim ovde... Meni je neshvatljivo da stanovnici Vojvodine ne kapiraju koliko zla im je nanelo zdruzivanje sa Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija