Ako BDP bude rastao pet odsto godišnje, živećemo osetno bolje za 15 godina

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izjavio je da će ta finansijska institucija u 2018. insistirati na brzini reformi, pre svega u poreskoj politici, privatizaciji javnih preduzeća, privlačenju stranih investicija i bržem rastu privrede od najmanje pet odsto bruto domaćeg proizvoda.
Ako BDP bude rastao pet odsto godišnje, živećemo osetno bolje za 15 godina
Foto: Pixabay
"Na taj način će Srbija uspeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osete bolji život", rekao je Ndegva u intervjuu za praznični broj lista Blic.
 
On je na konstataciju da ta prognoza zvuči depresivno, rekao da je još lošija procena o 50 godina čekanja na evropski standard sa rastom od tri odsto godišnje, koliko bi trebalo da u tom slučaju Srbija stigne EU.
 
"Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast pet do šest odsto. Ali to zahteva resetovanje ekonomije", rekao je Ndegva.
 
Šef kancelarije Svetske banke rekao je da bi Srbija trebalo da proda mnogo državnih firmi, kojih ima oko 600, jer je to previše za svaku zemlju, i da je potrebno inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim i omogućiti da ostvari profit.
 
On je rekao da je za mnoga javna preduzeća važna podrška države sa socijalnog aspekta, i da je sada manje rizično izdvajati takve subvencije, a da vlada takodje planira da ih vremenom smanjuje i potpuno eliminiše.
  • dobrotvorka

    31.12.2017 21:58
    KO PREŽIVI
    Tih 15 godina. A i oni će reći-slagali ste nas.
  • iliiy

    31.12.2017 16:34
    @Dexter

    Da li ste ljuti ?
  • Dexter

    31.12.2017 15:37
    @frust...
    Bice bolje kada vidimo ledja politicarima iz 90-ih, ukljucujuci I vama 0,5% separatistima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.