Prodavci sportske opreme nameštali cene, kazne države ih ni ne dodiruju

Zbog povrede konkurencije, Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je 15 učesnika na tržištu veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme sa 45,2 miliona dinara, među kojima su sa najvećim kaznama prošli N sport i preduzeće Đak.
Prodavci sportske opreme nameštali cene, kazne države ih ni ne dodiruju
Foto: Pixabay
Međutim, uprkos na prvi pogled visokim kaznama, one u slučaju N sporta čine tek petinu njihove dobiti iz 2015, na koju se kazna odnosi, a u slučaju preduzeća Đak tek 12. deo njihovog profita iz te godine.
 
Kazna od 16,5 miliona dinara određena je N sportu, koji je, kako je Komisija utvrdila avgusta prošle godine, zaključivao sa ostalim učesnicima na tržištu ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje im on odredi.
 
"Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke Puma, Rasel atletik, Serđo Takini i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno N sport", navodi se u rešenju Komisije, piše list Danas.
 
Sa 5,2 miliona dinara kažnjena je i Planeta sport, dok je većina prošla sa relativno niskim kaznama koje se mere desetinama hiljada dinara.
 
N sport je te 2015. na koju se kazna i odnosi, imao prihod od 2,7 milijardi dinara, a dobit na kraju godine od 84 miliona dinara. Maksimalna kazna koju Komisija u slučaju povrede prava konkurencije može da odredi nekom je 10 odsto od godišnjeg prihoda. Međutim, u Srbiji se do sada to nikada nije desilo. Najčešće kazne koje KZK donosi su manje od jednog procenta. U slučaju N sporta koji je "optužen" za jedan od najtežih prekršaja kada se radi o povredi prava konkurencije - za organizaciju kartela, kažnjen je sa svega 0,62 odsto godišnjeg prihoda.
 
To znači da je N sportu, koji je u toj godini imao dobit od 84 miliona, razrezana kazna od jedne petine dobiti. U slučaju Đaka kazna od 15,8 miliona dinara je samo 0,29 odsto od 5,3 milijarde prihoda u toj godini. S druge strane, Đak je imao čistu dobit na kraju 2015. od 198,4 miliona dinara. To znači da im je ova kaznu, koju svi moraju da u roku od šest meseci uplate u budžet, tek 12. deo dobiti ove firme za tu godinu.
 
Ove dve firme zapošljavaju nešto malo manje od 1.000 ljudi, međutim, uvidom u podatke iz finansijskih izveštaja ovih firmi, očigledno je da ne postoji bojazan da bi kazne zbog ovakvih prekršaja mogle da dovedu do propasti preduzeća.
 
Naime, N sport je prihod od 1,89 milijardi dinara iz 2013. popravio, te je prošlu godinu on bio 3,2 milijarde dinara. U isto vreme, dobit je pre četiri godine bila 24,1 milion dinara, da bi 2016. kompanija N sport završila u plusu od čak 125 miliona dinara.
 
Preduzeće Đak, koje postoji već 27 godina, prošle godine je prihodovalo 5,7 milijardi dinara, za 2,5 milijarde više nego 2013. Međutim, iako je je poslovni prihod u rastu, neto dobitak Đaka je poslednje tri godine u padu, tako je 2013. dobit bila 244 miliona dinara, dok je prošla godina završena u plusu od 142,6 miliona dinara.
 
Osim N sporta, Đaka, Planete sport, Komisija je kaznila još 12 učesnika na tržištu i to Ofis šuz i Univers co. sa po 2,7 miliona dinara, Karvel sa 1,3 miliona dinara, K..G..fashion sa 459.000 dinara, Sportiko sa 127.000 dinara. Kazne niže od 100.000 dinara dobili su Sport van, Trim, Eurostar, str Fokus, Sportmarket, Total sport, Kopeli. Svi oni su dužni da kazne uplate u budžet Srbije u roku od šest meseci.
  • Pićuka

    31.12.2017 16:00
    A kada bi im recimo zabranili rad?
  • Lokalpatriota

    31.12.2017 15:21
    Pored patika proizvedenih u Novom Sadu koje su skroz od koze i spolja i unutra, ne trebaju mi nikakve firmirane koje u Kini, Bangladešu ili Vijetnamu prave deca. Gepard za 3600 dinara je zakon među patikama. Moje pare ostaju u zemlji, a moji sugrađani imaju šta da jedu.
  • Inspektor Višekruna

    31.12.2017 14:32
    0,62%
    Kazna za organizovanje kartela 0,62% prihoda?
    I onda kažu da se kriminal ne isplati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.