EU uvodi PDV i na pakete male vrednosti iz Kine i SAD

Evropska komisija sledeće godine uvodi PDV za pošiljke van EU naručene preko interneta, vrednosti do 22 evra, koje su do sada bile izuzete od oporezivanja.
EU uvodi PDV i na pakete male vrednosti iz Kine i SAD
Foto: Pixabay
Najviše takvih pošiljaka stiže iz Kine i SAD.
 
To je deo većeg paketa mera za poboljšanje naplate PDV-a. 
 
Zemlje članice EU, prema procenama koje je iznela EK, godišnje gube pet milijardi evra prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrednosti, a do 2020. godine ta brojka bi se popela na sedam milijardi evra. Takva procena Evropske komisije se, naravno, može gledati i iz drugog ugla, jer se radi o pet milijardi evra koje će kupci od sledeće godine morati dodatno da plaćaju za robu koju kupe. 
 
Analiza je pokazala je da čak 65 odsto pošiljki iz "trećih zemalja", odnosno nečlanica EU, nije bilo oporezovano. Takođe, procenjuje se da oko 25 milijardi evra trgovine sa zemljama izvan EU nije obuhvaćeno PDV-om. Evropska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu evra PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrednosti. 
 
Naime, primećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrednosti, do 22 evra, kako bi se izbeglo plaćanje PDV-a. Evropska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija. 
 
Uvešće se i pravilo prema kojem će velike platforme za onlajn kupovinu biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni van Evropske unije. To će se odnositi i na robu koja je već uskladištena u EU, a koja se neretko prodaje bez PDV-a kupcima na tržištu Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.