Merkator prodaje tržne centre u Novom Sadu i Beogradu

Merkator grupa u sklopu finansijske konsolidacije vrši procenu vrednosti nekretnina u regionu i planira njihovu prodaju, saznaje Beta u toj kompaniji.
Merkator prodaje tržne centre u Novom Sadu i Beogradu
Foto: 021.rs
Taj postupak je deo strategije Merkator grupe iz 2014. godine, kako bi prodajom nekretnina i u Srbiji kompanija smanijla bankarske dugovi do nivoa koji, kako navode, oslobađa finansijska sredstava za dalja ulaganja u razvoj i investicije u narednom periodu.
 
Merkator je za procenu vrednosti nekretnina i zemljišta koje nije u funkciji i organizovanje tendera za njihovu prodaju angažovao konsultanske kuće JLL i Kolijers. Procena je da je ukupna vrednost nekretnina koje Merkator grupa planira da proda u regionu oko 410 miliona evra.
 
Među tim nekretninama su i dve u Srbiji - Merkator centar u Novom Sadu i Roda FOB na Novom Beogradu koji se prostire na zemljištu od 100.000 kvadrata, a za koje već ima zainteresovanih kupaca. Tržni centar Merkator na Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu već ranije je prodat konzorcijumu koji predvodi MPC Holding Petra Matića.
 
Analize pokazuju da u celoj Merkator grupi najveći potencijal za razvoj ima maloprodaja u Srbiji jer se očekuje rast kupovne moći na osnovu očekivanog rasta bruto-domaćeg proizvoda, porasta zaposlenosti i stabilnog dinara. Takođe je za rast prodaje Merkatora u Srbiji potencijal i to što najveći trgovinski lanci zauzimaju 26 odsto tržišta, a ostalo drže mali trgovci.
 
U okviru Merkatora S koji u Srbiji zapošljava 9.600 ljudi posluju Idea i Roda.
 
Ljajić: Prodaja objekata Merkatora ranije planirana
 
Prodaja dva objekta Merkatora u Srbiji je bila ranije planirana i u funkciji je razvoja maloprodaje te kompanije, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. On je rekao da je Merkator grupa prošle nedelje u Ljubljani kreditorima i bankarima predstavila plan restrukturiranja i daljeg razvoja tog trgovinskog lanca, koji uključuje prodaju 17 objekata u regionu.
 
"U tom planu je ideja da se proda 17 objekata Merkatora, od toga osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i četiri u BiH. Namera je da se ti objekti, ako je moguće, prodaju zajedno, jednom investitoru, kako bi se smanjili dugovi prema bankama i dobavljačima", rekao je Ljajić.
 
On je istakao da Srbija nije među zemljama gde je planirana prodaja objekata Merkatora, ali da od ranije Merkator S priprema prodaju dva objekta, u Novom Sadu i na Novom Beogradu, kako bi obezbedio novac za dalji razvoj maloprodaje u Srbiji, za koju je procenjeno da ima veliki potencijal.
 
Ocenio je da je Srbija dobro tržište za velike trgovinske lance zbog rasta potrošnje jer se očekuje privredni rast i dalji rast primanja stanovništva.
  • antivirus

    09.02.2018 16:47
    A mi dali NIS za 400 miliona koje rusi nisu ni platili...a gasovod ce biti jednog lepog dana..
  • Svedok

    08.02.2018 13:34
    @Miloš
    Takvi zalogaji su se i tada radili po tajnovitom nalogu vlasti. NIS nije mogao odustati od placa na kojem prvobitno jesu planirane parking površine uz prateće objekte i zelenilo (u skladu sa obavezom i zdravim razumom), a da se partijice nisu dogovorile kome ide koliko. Pogledajte imovinske karte nekih rukovodioca ili političara tih godina... izništaumilijarde. Dakle, krivci za ovo stanje su NIS i Grad Novi Sad sa vlastima iz dva mandata. Sada samo gledamo dalji cirkus sa preprodajama objekta, možda je zaista najbolje rešenje da ga NIS ili država kupe.
  • miloš

    08.02.2018 10:10
    nis i merkator
    Ne znam koliko je ko upućen, ali taj prostor na kojem je Merkator, zapravo je bio predviđen za dodatne zgrade NISa, ali je NIS dvehiljaditih odlučio da mu se ne isplati graditi dodatni sadržaj, te je prodao plac drugom investitoru. Ovo navedeno se nalazi u intervjuu koji je skoro rađen sa arhitektom zgrade NISa, koji nije zadovoljan time što je NIS na svoju ruku polovično ispratio njegove nacrte i zamisli, te je danas situacija takva kakva jeste...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.