Subvencije agencijama za dovođenje stranih turista

Vlada Srbije donela je odluku o dodeli subvencija turističkim agencijama, a jedan od uslova je da u zemlju organizovano dovedu najmanje 15 stranih turista, sa boravkom od minimum tri dana.
Subvencije agencijama za dovođenje stranih turista
Foto: Pixabay
Kako bi se povećao broj stranaca koji turistički dolaze u Srbiju, država je donela odluku da pomogne agencijama koje dovode turiste iz inostranstva, smeštaju ih u kategorisane ugostiteljske objekte i organizuju im posete muzejima, utakmicama, manifestacijama...
 
Kako piše Blic, novac je namenjen pre svega za promotivne i marketinške aktivnosti. Kako se navodi u uredbi koju je Vlada nedavno usvojila, agencija će za organizovano turističko putovanje po jednom stranom turisti dobiti 10 evra za tri do pet noćenja, odnosno 15 evra za ostvarenih šest i više noćenja. Ako turiste dovodi u saradnji sa agencijom iz inostranstva i nastupa kao lokalni agent, iznos subvencije po jednom stranom turisti iznosi pet evra.
 
Između ostalog, agencije moraju da imaju program putovanja, ugovore zaključene sa turistima iz inostranstva i stranim turističkim agencijama koje putovanje prodaju svojim državljanima. Takođe, moraju nadležnima da dostave kopije računa o izvršenim uslugama, odnosno dokaze o uplati, kopiju izvoda iz knjige evidencija gostiju, kao i izveštaj banke o prilivu uplaćenih sredstava.
 
Predviđene su i kazne za slučaj davanja lažnih podataka, koje se kreću od 15.000 do 200.000 dinara.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je oko 1,5 miliona stranih turista posetilo našu zemlju, a najviše su posećivali Beograd i Novi Sad. Strancima je treći pik bio Zlatibor, potom Kopaonik i Vrnjačka Banja. Zvanični podaci govore da ih u banjama i na planinama nije bilo više od 200.000.
 
Najveći broj noćenja u Srbiji prošle godine ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, a zatim slede turisti iz Crne Gore, Turske, Hrvatske i Rusije. Za 22 odsto povećan je broj gostiju iz Rumuniji, dok ih je iz Nemačke više za 16 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.