EU odobrila da Bajer preuzme Monsanto

Evropska unija odobrila je danas da Bajer kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrednosti od 7,4 milijardi dolara kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu.
EU odobrila da Bajer preuzme Monsanto
Foto: Pixabay
Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji semena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, preneo je Asošijetid pres.
 
Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je danas da su se dve strane dogovorile o prodaji prava i da su time odagnane brige Evropske komisije u vezi s konkurencijom. Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bajera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.
 
Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije. Navela je da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i seme na svetu.
 
"Osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti", rekla je Vestager i dodala da je to potrebno kako bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor semena i pesticida po pristojnim cenama.
 
Direktor Bajera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije "veliki uspeh" i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.