Od sutra primena američkih carina na čelik, pregovori o izuzeću EU još traju

Američke carine na čelik i aluminijum trebalo bi da stupe na snagu u petak. Brisel još uvek užurbano vodi pregovore kako bi se čitava EU izuzela iz tih propisa, ali se istovremeno razmišlja i o protivmerama.
Od sutra primena američkih carina na čelik, pregovori o izuzeću EU još traju
Foto: Pixabay
I na sastanku ministara finansija zemalja G20 u Buenos Ajresu i u pojedinačnim pregovorima, još uvek se pokušava da se pronađe rešenje za predstojeće uvođenje carina koje je najavio predsednik SAD Donald Tramp.
 
Komesarka Evropske unije za trgovinu Cecilija Malmstrem već danima je u SAD gde pokušava da za Uniju izdejstvuje izuzeće od tih nameta na čelik i aluminijum, nešto slično onome što je već odobreno Kanadi i Meksiku. Ali u svim razgovorima sa američkim sugovornicima, komesarka EU istrajava na osnovnom načelu: neće i ne može biti pojedinačnih izuzetaka samo za neke zemlje EU, već isključivo za čitavu Uniju.
 
Cecilija Malmstrem doduše tvrdi da sa američkim sagovornicima postoji saglasnost oko osnovnih načela, ali još uvek nije izvesno da će se zaista pronaći neko rešenje. Jer "saglasnost" nije postignuta o čeliku i aluminijumu Evropske unije, već o hiperprodukciji metalske industrije Kine, piše "Dojče vele".
 
Iz Pekinga se istovremeno može čuti da ta zemlja ne želi ni sa kim da vodi trgovinski rat, ali ako ga neko želi, "nećemo se od toga uplašiti niti ćemo se kriti". To je naime izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine. A ako SAD namerava da nešto uradi na štetu Kine, Peking namerava da na to reaguje odlučno.
 
Iako je i nemački ministar privrede Peter Altmajer tokom svog boravka u SAD stekao utisak da je "sloga moguća, ako to zaista želimo" i da je vodio "dobre razgovore" i sa američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom i sa poverenikom za trgovinu Robertom Lajthicerom. Ali na nivou Evropske unije u Briselu može se čuti i to da je EU spremna, ako američke carine zaista stupe na snagu.
 
Doduše, predsednik Saveta EU Donald Tusk poručuje Evropljanima da ne bi trebalo da precenjuju značaj mera koje planira Tramp.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija