VIDEO: Na groblju dizelaša njih 300.000 čeka svoju sudbinu

Podseća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekat skandala Folksvagena sa emisijom izduvnih gasova.
Dramatične fotografije iz vazduha pokazuju red za redovima Folksvagenovih i Audijevih dizelaša izloženih kalifornijskom suncu, čekajući ili popravke ili uništavanje na njihovom pustinjskom groblju. 
 
Ovo je samo jedno od 37 skladišnih površina koje firma poseduje u SAD, u kojima je smešteno skoro 300.000 vozila. 
 
Osim u Viktorvilu, ostala mesta na kojima se ti automobili nalaze uključuju i bespravno sagrađeni fudbalski stadion u Detroitu i nekadašnji mlin u Minesoti. 
 
Nemačkoj kompaniji potrebno je dosta prostora jer je potrošio više od 7,4 milijarde dolara (oko 5,3 milijarde dolara), otkupljujući oko 350.000 američkih vozila, nakon skandala zbog nelegalnog softvera koji prebacuje motore u "čistiji način rada" kada dođu na testiranje za izduvne gasove. 
 
Međutim, nisu svi uskladišteni. U decembru je Folksvagen objavio da je uništio oko 28.000 vozila, a ponovo prodao još 13.000. 
 
Proizvođač je ponudio da otkupi oko pola miliona vozila u okviru programa koji će trajati do sledeće godine. 
 
Portparolka VW-a rekla je da su automobili u Kaliforniji "rutinski održavani na način kako bi se osigurala njihova dugotrajna operabilnost i kvalitet, tako da se mogu vratiti u trgovinu ili izvoziti kada američki regulatori odobre odgovarajuće modifikacije emisija". 
 
Kompanija je u septembru 2015. priznala da je zaobilazila sistem kontrole emisija u SAD za dizel vozila prodata od 2009. godine. Kažnjena je sa 4,3 milijarde dolara, uz obavezu da otkupi ili popravi 85 odsto vozila do juna 2019. 
 
Kompanija je u februaru navela da je popravila skoro 83 odsto vozila, a očekuje se da će uskoro ispuniti ceo zahtev. 
 
Do sredine februara na 437.273 adrese korisnika stigla je od kompanije osam milijardi dolara vredna kompenzacija kroz novac ili otkup.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.