Narodna banka Srbije: Nije bilo interesovanja za Sosijete Ženeral

Narodnoj banci Srbije do sada nije podnet nijedan zvaničan zahtev za sticanje vlasništva u Sosijete Ženeral Srbija, niti neke druge banke koja posluje na teritoriji Republike Srbije, kažu u Narodnoj banci Srbije.
Narodna banka Srbije: Nije bilo interesovanja za Sosijete Ženeral
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", ovo je direktan odgovor iz centralne banke na pitanje da li je bilo interesovanja i zahteva za promenu vlasništva u Sosijete ženeral, a nakon spekulacija u javnosti da će Sosijete Ženeral Grupacija prodati svoja poslovanja u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji i Albaniji.
 
Prema navodima, u Sosijete ženeral banci su odlučili da se fokusiraju na druge delove svog biznisa i prodaju banke u nekoliko zemalja. 
 
U Narodnoj banci Srbije poručuju da akcionari mogu da donesu odluke o prodaji učešća u banci koja je u njihovom direktnom ili indirektnom vlasništvu, pri čemu svaka promena vlasništva u bankama koja omogućava pet odsto i više glasačkih prava, podleže obavezi pribavljanja prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije. 
 
"Te promene dozvoljene su pod propisanim uslovima. To znači da NBS pri donošenju odluka, pre svega, ima u vidu ekonomsku opravdanost tih promena i da posebno uzima u obzir posledice koje one mogu imati na stabilnost finansijskog tržišta", objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.
 
U centralnoj banci ukazuju i da tehnološka unapređenja u bankarskom sektoru i ekonomska kretanja na globalnom nivou i u prethodnom periodu uslovila su promenu akcionarske strukture banaka kako na svetskom tako i na domaćem bankarskom tržištu.
 
"Narodna banka Srbije nema pasivnu ulogu u pomenutom procesu i u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima nadzire statusne promene i donosi odluku o zahtevima za sticanje vlasništva u banci, koje je regulisano Zakonom o bankama i podzakonskim aktima Narodne banke Srbije", zaključuju u NBS za "Blic".
 
Prema spekulacijama, za kupovinu Sosijet ženeral zainteresovana je mađarska OTP banka, a kao drugi potencijalni kupac viđen je Apolo Global menadžment.
 
U Sosijet ženeral nisu ni demantovali ni potvrdili ove glasine, poručujući za N1 da ne žele da ih komentarišu, te da se javnost o koracima informiše isključivo na osnovu odluka menadžmenta u Parizu. Više o tome OVDE.
  • Joca

    12.04.2018 07:11
    Vlasnistvo
    Jednu pricu nam je pricala guvernerka dok je bila u opoziciji,sada je ploca okrenuta i sve banke dobro posluju po njoj a misljenje gradjana nije vazno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.