Nema naznaka da će Etihad da izađe iz Er Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da ništa ne ukazuje da će se Etihad povući iz Er Srbije.
Nema naznaka da će Etihad da izađe iz Er Srbije
Foto: 021.rs
Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, premijerka je rekla da Er Srbija, u kojoj Etihad ima 49 odsto, a država Srbija 51 odsto, posluje sjajno.
 
"Predstavnici Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima Etihada, kao i sa svim ozbiljnim partnerima. Šeik Muhamed je prošle godine bio u Beogradu. Mi nemamo apsolutno nikakvih naznaka da će Etihad da izađe iz ugovora sa Er Srbijom. Er Srbija dobro posluje i ono što je još važnije, a mislim da se ne posvećuje dovoljno pažnja tome, a to je da Er Srbija ima i ozbiljno dobre rezultate koji se preslikavaju na poslovanje beograskog aerodroma Nikola Tesla i aerodrom ne bi danas ovoliko vredeo da nije Er Srbije", rekla je predsednica Vlade odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.
 
Na pitanje da li misli da je Srbija u ovom poslu dobro prošla, a imajući u vidu činjenice objavljene u prve dve epizode serijala Insajder "Srpsko arapska posla" o poslovanju Er Srbije, predsednica Vlade je rekla da nije upoznata sa svim detaljima posla ali da, kako je rekla, pomno prati serijal Insajdera.
 
Prema istraživanju Insajdera, od trenutka potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013. godine, pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvorila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci, a u tom periodu sve troškove, uključujući i one za stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija.
 
Kako je objavljeno u prve dve epizode serijala Insajder "Srpsko arapska posla", u tih osam meseci prelaznog perioda, kompanija je u vlasništvu države, ali njome upravlja menadžement Etihada.
 
Upravo u tom periodu iznajmljeno je pet Erbasovih aviona. Dva aviona, prema istraživanju Insajdera, iznajmljena su upravo od Etihada koji je u tom trenutku i strateški partner zajedničke kompanije. Prema dokumentaciji do koje su novinari Insajdera uspeli da dođu, samo jedan ovaj avion za osam meseci plaćen je 10,4 miliona dolara, odnosno toliko je Er Srbija platila Etihadu.
 
Predsednica Vlade nije želela da komentariše detalje, ali je rekla i da će na sva pitanja odgovoriti kada se serijal završi i kada bude imala sve informacije.
 
"Mislim da je krajnje neozbiljno da mene pitate za stvari koje se tiču menadžmenta jedne kompanije, ja nisam menadžer aviokompanije, niakda nisam ni bila menadžer aviokompanije, ja stvarno ne mogu da komentarišem da li je taj ugovor bio dobar ili nije bio dobar. Ono što ja mogu da komentarišem jeste da Er Srbija odlično posluje i da smo mi zadovoljni našim partnertsvom i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sa Etihadom", navela je premijerka odgovarajući na pitanje novinara Insajdera da li je ovakav aranžman dobar za Srbiju.
 
Novinari Insajdera su juče tražili odgovor na pitanje da li Vlada ima "plan B" u slučaju da Etihad izađe iz zajedničke kompanije Er Srbija. Odgovor na ovo pitanje nisu uspeli da dobiju, pa su to pitanje uputili i predsednici Vlade u Kruševcu, gde je prisustvovala otvaranju fabrike.
 
Povod za pitanje je između ostalog to što je 2013. godine, kada je objavljena vest da će Etihad postati strateški partner JAT-a, ova aviokompanija važila je za kompaniju koja ima najbrži rast u svetu, dok je danas od svih investicija u Evropi Etihad je zadržao udeo samo u Er Srbiji. Premijerka tvrdi da za sada Er Srbija sjajno posluje i da Etihad ostaje.
  • DigitalnAir Sendwich

    23.04.2018 04:13
    Etihad je u 2017 imao fiktivne gubitke u sistemu od 1,8milijardi eura.Prebaciće deo gubitaka na Air Srbiju i zbrisati, to je jasno i vranama na aerodromu, osim ovim našim kobcovima.Zato i dolazi većina investitora ovde u velikom stilu, da prepakuje dugove pokupi opremu i zbriše za vreme nekog praznika kad naši teletabisi ne rade.2013 smo na letovima imali 2 jela po izboru, goveđi gulaš je bio carski, pa onda sledi prazan sendvich sa listom salate ala Đoković, a sad nema ni sendvich sa rcemku.
  • somborka

    18.04.2018 23:02
    ko je gledao sve mu je jasno
    A što bi i napuštali Srbiju, pa Etihad zaradjuje a ne ulaže ni cvonjka, sva pokrivanja minusa u poslovanju pokrivaju građani srbije a bude i koji miliončić sa strane za naše ( "znalce" a.()učić, m.*inkić, m.*ali )na pozicijama koji nisu hteli da daju intervju a ugovarali su "posao veka" sa Arapima.
  • faraon

    18.04.2018 22:57
    Sve dok jednom ne zbrisu za u roku od par dana i ostave dugove da mi platimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.