Kakve će biti cene goriva u Srbiji?

Na ovonedeljnu odluku predsednika Donada Trampa da SAD napuste nuklearni sporazum sa Iranom – prvo su reagovale svetske berze. Cena nafte je za tri meseca poskupela za čak za 20 odsto. To se već odražava i na cene na našim pumpama.
Kakve će biti cene goriva u Srbiji?
Foto: Pixabay
Svetske naftne berze beleže rekordne cene – barel "američke lake nafte" košta više od 70 dolara, a "Brent" na londonskoj berzi premašuje 77 dolara", piše RTS. To utiče i na cene na našim pumpama, jer dve trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.
 
"U principu ne verujem da se manje vozi, ljudi moraju da izdvoje novac za gorivo. Zabrinjava nas, ali prinuđeni smo da sipamo. U principu, vozim na gas, pa je malo jeftinije. Ja upravo smanjujem, sve zavisi, koliko imam toliko i sipam", kaže vozač za Danas.
 
U protekla tri meseca cene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosečna cena litre benzina već doseže do 149 dinara, a evrodizela od 157 dinara do 160 dinara. U naftnim kompanijama kažu da veliki deo cene čine akciz, a zavise i od kursnih razlika, na šta oni ne utiču.
 
"NIS može da utiče na formiranje cena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, svojim klijentima nudimo fleksibilne izbalansirane cene, u skladu sa tržišnim kretanjima. NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cene kao i da one ne budu iznad prosečnih u regionu", saopštio je NIS.
 
"U narednom periodu zavisi šta će se dešavati na globanom tržištu. Ukoliko se na globalnom tržištu bude menjalo, sigurno će doći i do povećanja cena goriva na pupama", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.
 
Analize su pokazivale da će se ove godine cena crnog zlata kretati oko 60 dolara. Zbog svetskih geopolitičkih previranja, neki analitičari upozoravaju da bi već sledeće godine cena barela mogla da dostigne i 100 dolara.
 
"Povećanje cena energenata imaće negativan uticaj na svetsku ekonomiju koja se i dalje bori da izbegne senku ekonomske krize. Globalni ekonomski rast usporavaće se za nekoliko procentnih poena na svakih 10 američkih dolara na rast cena nafte", kaže Sijao Lian, istraživač iz Centra za američke ekonomske studije.
 
Sigurno je da naftno tržište neće mirovati. Iran je treći svetski izvoznik nafte i mogao bi da umanji isporuke za milion Dogovor zemlja izvoznica nafte, čalanica – OPEK-a i Rusije već ograničilo proizvodnju. Sve to može da napraviti veliki jaz u ponudi i potražnji nafte na svetskom tržištu, i što se svakako odražava na cene.
  • Osoba M

    14.05.2018 13:12
    "NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cene kao i da one ne budu iznad prosečnih u regionu" a cene najvece u regionu. Nego hocemo li mi ikad doziveti to da cena goriva nekad i padne?
  • paradox

    14.05.2018 09:21
    Meni je kuknjava na cenu goriva potpuno nejasna. Sudeći prema redovima na pumpama i broju vozila od kojih ne može ni da se pridje niti prodje Novim Sadom kao i magistralnim, regionalnim i auto putevima reklo bi se da je gorivo skoro džabe. Što je skuplje gužve su sve veće.
  • /

    14.05.2018 09:04
    /
    jes bas je tramp kriv za vecu cenu u srbiji kad nis drze rusi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.