Referentna kamata ostaje tri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3 odsto.
Referentna kamata ostaje tri odsto
Foto: Pixabay
Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.
 
Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, u skladu s očekivanjima, postepeno kreće ka cilju i u junu je iznosila 2,3 procenta, napominje centralna banka. 
 
"Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi u naredne dve godine. Na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8 odsto međugodišnje. Takođe, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3 odsto i za godinu dana unapred i za dve godine", ukazuju iz NBS. 
 
Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. 
 
Takođe, očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo negativno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Pored toga, uz prisutne geopolitičke tenzije, neizvesnost postoji i po pitanju jačanja trgovinskih tenzija i mogućih efekata na rast svetske ekonomije. 
 
Ipak, Izvršni odbor smatra da je otpornost srpske privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija