Oboleli od težih bolesti ne mogu uzimati kredite

Oni koji su oboleli od težih bolesti, ne mogu računati na kredit, posebno ne na duge staze, piše Dnevnik.
Oboleli od težih bolesti ne mogu uzimati kredite
Foto: Pixabay
To su uglavnom stambeni zajmovi, a banke pre odobravanja kredita traže i lekarski pregled, odnosno izveštaj.
 
Po onome što se zna o politici banaka u toj oblasti, na crnoj listi bankara su zaraženi virusom HIV-a ili oboleli od AIDS-a, bolesnici čija je dijagnoza rak i ciroza jetre. Oni na kredit nikako ne mogu računati. Osiguravajuće kompanije koje su spremne da kredite osiguraju, tim bolesnicima ne prodaju polise. Nešto blaži tretman imaju bolesnici koji pate od visokog pritiska, bolesti štitaste žlezde ili imunoloških bolesti. Polisa je za njih duplo skuplja nego za zdave. Samo 50 odsto više platiće osobe koje imaju manji stepen invalidnosti.
 
Zbog takvog stava banaka, klijenti bi se mogli obratiti zaštitniku građana ili udruženjima potrošača, ali tu je pomoć slaba. Banke više ne plasiraju ni novac građana, ni državni novac, već svoj, pa i rizik i zarada padaju na njih.
 
"To je kapitalizam i tu nema pomoći. Za banke pomenuta kategorija klijenata spada u veoma rizične i tu će se slabo šta menjati u narednom periodu. Bankari, međutim, imaju i za te klijente znatno blaže kriterijume za kratkoročne gotovinske kredite. Oni ih mogu dobiti, naravno uz odgovarajuće obezbeđenje", kaže za Dnevnik finansijski stručnjak i međunarodni konsultant dr Aleksandar Vasiljević.
 
U Udruženju potrošača "Efektiva", koje je najpoznatije baš po zaštiti korisnika finansijskih usluga, kažu da banke hoće da budu sigurne da im je plasman što je moguće manje rizičan. Klijent koji je oboleo od teške bolesti je veoma rizičan, zato su tu uslovi drugačiji.
 
Šta se događa s klijenitima koji u toku otplate zajma obole od bolesti s liste nepoželjnih? To je onda rizik banke i osiguravajuće kuće, ako je kredit uopšte osiguran u vreme kada je klijentu u dobrom zdravlju dat.
 
Banke su pre desetak godina smatrale da su stariji, a posebno klijenti-penzioneri, rizičniji – za njih je plasmana bilo malo. Međutim, kako je interesovanje za kreditiranje slabilo, tako su i banke podizale lestivici za godine. Danas i šezdesetogodišnjaci mogu računati na stambeni kredit, naravno, uz potvrdu lekara.
 
U kancelariji zaštitinika građana cene da je diskriminacija na osnovu starosti i bolesti veliki problem u Srbiji. Smatraju da to treba regulisati zakonom. Odredbe tog budućeg propisa trebalo bi da zaštite bolesne klijente, a da istovrmeno ne idu na štetu banaka, odnosno njihovog poslovanja, navodi Dnevnik.
  • Dak

    22.07.2018 12:41
    Da oboleli imaju poštansku markicu, možda im ne bi ni trebao kredit....
  • paa

    22.07.2018 11:48
    Ovo ipak nije diskriminacija, malo proverite znacenje tog pojma. Diskriminacija podrazumeva nekog tretirati drugacije po osnovu bolesti, invalidnosti, rase, nacionalnosti, pola, seksualnog opredeljenja itd... iako bi za neku datu stvar ili posao bio jednako vredan. Taj drugi deo je kljucan. Najbanalniji primer - ako za posao tegljenja dzakova necete da primite invalida bez ruke, to nije diskriminacija invalida, jer on objektivno taj posao ne moze da radi. Isto je i ovde, ako je bankarski posao da vam daju neke novce a od vas u jednakim vremenskim ratama razvucenim na 20 godinu uzmu duplo vise, imaju prava da ocekuju uslove koji to garantuju. A to im je delatnost - ne zanimaju ih klijenti koji su promenljivi, nesigurni, na bilo koji nacin. Ne zanima ih da prodaju hipoteke i jure zirante, iako se to nama cini kao unosno, zanima ih siromasan covek mlad ili srednjih godina, sa dosadnim srednje placenim poslom "za stalno" i zenom i decom. On ce tu biti jos 30 godina, odvajati pola plate sledecih 25 godina, i nista se ne menja. To je idealni kandidat. Sve sto odstupa je problem, bio on star ili bolestan, ili neko ko napreduje, migrira, zaradi pa isplati kredit odmah, propadne pa preda kucu... nista od toga ih ne zanima, samo sigurni prosek.
  • Limanac

    22.07.2018 11:16
    Ko god misli da nije u redu ne davati kredite smrtno bolesnim ljudima neka pozajmi pare osobi oboleloj od raka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.