Uvoz brže raste od izvoza

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom polugodištu iznosila je 18,5 miliona evra i za 9,9 odsto je veća nego u istom periodu 2017. godine.
Uvoz brže raste od izvoza
Foto: Pixabay
Izraženo u dolarima razmena je bila u vrednosti oko 22,48 miliona, što je rast od 23 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. 
 
Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od oko osam mliona i to je povećanje od 7,6 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, a uvoz je iznosio 10,53 miliona, što je rast od 11,7 odsto. U dolarima je izvoz bio u vrednosti oko 9,73 miliona i veći je za 20,4 odsto, a uvoz je uvećan 25 odsto, na 12,75 miliona. 
 
Deficit iznosi 2,49 miliona evra (rast od 27,2 odsto), a u dolarima 3,03 miliona (rast od 42,7 odsto). Pokrivenost uvoza izvozom je 76,3 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 79,2 odsto. 
 
Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u junu ove godine veći je u tekućim cenama za 4,7 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u stalnim cenama je povećanje 1,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. 
 
U prvom polugodištu je promet robe u odnosu na isti period 2017. godine veći u tekućim cenama za 5,2 odsto, a u stalnim cenama (kad se isključi inflacija) za 3,3 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.