Pančevačka Azotara - lagodan život na tuđ račun

Računica je pokazala da ovdašnji poreski obveznici dotiraju pančevačku fabriku đubriva, mesečno sa čak 1.800 evra po svakom zaposlenom.

Piše: Živan Lazić

Visina subvencija zaprepašćuje, izgleda kao da svaki radnik firme koja gomila gubitke od države mesečno dobija tri prosečna bruto dohotka. I tako decenijama.

Ne čudi onda što su radnici godinama obećavali preokret, a samo mesec-dva pred početkom jula objavljen stečaj tvrdili kako "sada dobro posluju pošto su se orijentisali ka proizvodnji tečnih đubriva".

Lagodno je živeti na tuđ račun.

Neefikasno poslovanje

Problem "Azotare" je totalno neefikasno poslovanje, naročito pogoršano od kada je tokom bombardovanja ostala bez pojedinih važnih pogona.

Najveća stavka u troškovima firme je kupovina gasa, pa poslovni rezultati bitno zavise od cene ovog energenta. Reč je o robi čija vrednost se zasniva na berzanskoj ceni nafte, pa izrazito osciluje.

Poslednjih sezona je veoma visoka, a Pančevci mogu sa setom da se sećaju vremena kada je hiljadu kubika koštalo 100-120 dolara, bezmalo trostruko jeftinije nego danas. Međutim, "Azotara" ni pri povoljnim uslovima nije poslovala pozitivno.

Najlakše je ne plaćati obaveze

Naravno, nije se plaćao gas, pa su dugovi prema ovdašnjem distributeru "Srbijagasu" neprekidno uvećavani. Trenutno su oko 210 miliona evra, dok je kapital fabrike procenjen na 108 miliona.

Nemoguće je da državno javno preduzeće na osnovu nenaplaćenih potraživanja dalje ulazi u vlasništvo. Uostalom, po osnovu sličnih mahinacija, "Srbijagas" je već suvlasnik više od 80 odsto đubretare.

Slična situacija je i u "Petrohemiji" i kikindskom Metanolsko-sirćetnom kombinatu, fabrikama koje proizvodni program takođe zasnivaju na preradi fosilnih sirovina. Dušan Bajatović, čelni čovek srpske gasne privrede, bio je neubičajeno direktan: samo tokom poslednje decenije, sa računa "Srbijagasa" je u "Azotaru" usmereno čak 450 miliona evra.

Naravno, "Srbijagas" je zbog ovog i sličnih nenaplaćenih potraživanja godinama gomilao dug prema prodavcu gasa, a država bi na sebe prihvatala dugovanja, odnosno izdavala garancije za nastavak uvoza gasa. Tako je trošak komotnog poslovanja Pančevaca prebacivan na leđa poreskih obveznika.

Na šta je utrošen novac

Iznenađuje, pak, visina subvencije. Neka je Bajatović i postojeći dug već uračunao u dotacije đubretarima. Prozilazi da je unazad deset leta u Pančevo uplaćeno 240 miliona evra, odnosno dva miliona svaki mesec.

Početkom jula u "Azotari" je radilo oko 930 radnika, ranije ih je bilo više. Uzmimo da je u proseku bilo zaposleno 1.150 ljudi. Da firma uopšte nije radila, a mesečna subvencija deljena "radnicima", svaki bi dobio oko 1.800 evra.

Naravno, niti ima razloga da zaposleni budu visoko nagrađivani za neproduktivan rad, niti su primali sav novac poreskih obveznika uplaćen zaobilazno, preko distributera gasa. Zaposlenima jest odlazila solidna svota, ali ipak ostaje nedoumica na šta sve je utrošen novac preusmeren na "Azotaru".

Zarađivati ili dobijati platu

Slučaj govori o postojanju privilegovanih kompanija, tačnije privilegovanih zaposlenih. Radnici u "Azotari", a slično je i u "Petrohemiji", zarađuju više nego pristojno, mada su poslovni rezultati problematični, tokom visoke cene fosilnih sirovina i veoma loši.

Još u vreme socijalizma izborili su status kompanije od strateškog značaja. U pitanju je prazna floskula kojom je vlast maskirala kontinurano subvencionisanje velikih firmi, navodno zarad očuvanja "radnih mesta".

Pančevački slučaj otvara pitanje kuda je sve odlazio novac poreskih obveznika. Istovremeno može se i postaviti pitanje da li su oni sa platnog spiska "Azotare" zaposleni ili, zapravo, privilegovani koji platu ne zarađuju znanjem i radom, već je, voljom vlasti, dobijaju zavlačenjem ruke države u džepove poreskih obveznika.

  • dule

    13.08.2018 09:39
    @Azotarac
    @Jos jedan azotarac

    Ljudi, mašite poentu. To za šta ste vi sve prozvali novinara, to treba da uradi neko drugi, recimo policija i tužilaštvo. I pri tom bi trebali da imaju vašu pomoć, vi biste trebali da ih obavestite o svim mahinacijama koje ste primetili. Na kraju krajeva, ta fabrika je mnogo više vaša nego moja ili od gospodina Lazića.

    Čovek je samo lepo napisao članak kako je cela ta ujdurma oko Azotare prevršila svaku meru. Kako je i zašto je došlo do toga vi bolje znate od nas ostalih. Meni je jasno da je strašno kad čovek ostane bez posla i prihoda, ali taj scenario je prošlo više od milion građana ove zemlje bez da im država pomogne sa dotacijama, pa ja trenutno na vidim ni jedan razlog da to čini u slučaju Azotare ili bilo koje druge firme. Ako vi znate razlog slobodno ga iznesite, ali pljuvanje po novinaru koji je izneo na videlo činjenice vam neće pomoći u tome.
  • @Fudbaler

    10.08.2018 12:29
    par buldozera je pravo resenje, problem je kuda sa radnicima
  • Fudbaler

    10.08.2018 00:13
    Privatizacija
    Trebalo bi uskoro naći i rešenje za nju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.