NBS: Cena goriva u Srbiji više neće rasti

Cene goriva u Srbiji su porasle u prethodnih godinu dana za oko 10 odsto i očekuje se zaustavljanje rasta i blagi pad, izjavio je danas direktor Odeljenja za projekcije i razvoj modela u Narodnoj banci Srbije Mirko Đukić.
NBS: Cena goriva u Srbiji više neće rasti
Foto: 021.rs
On je istakao da se očekuje stabilizacija cene, ali da će to, ipak, zavisiti od kretanja svetske cene nafte.
 
Kako kaže, te projekcije su bazirane na predviđanjima tržišnih učesnika, koji očekuju stabilizaciju i pad cene nafte u narednom periodu.
 
"Projekcija cene goriva se bazira na pretpostavci da će se cena nafte stabilizovati na tekućem nivou ili da će biti u blagom padu. U tom smislu, projekcija je da će se cene goriva stabilizovati negde oko sadašnjeg nivoa odnosno da se neće nastaviti rast koji smo imali u prethodnom periodu", naveo je Đukić.
 
Prema njegovim rečima, od jula 2017. do jula ove godine smo imali rast svetske cene nafte od 45 odsto izraženo u dinarima, a istovremeno su cene goriva porasle oko devet ili 10 odsto.
 
Podsetimo, u prethodnom periodu nafta je pojeftinila na svetskim berzama, ali se to nije odrazilo na Srbiju. Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.
 
Tako je prošlog petka , u odnosu na pre mesec dana, cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru (u zavisnosti ne samo od kompanije već i od pumpe do pumpe), pa se tako u petak litar ovog goriva prodavao između 154,2 do 154,9 dinara po litru, dok je na pojedinim benzinskim stanicama duž autoputa bio i skuplji. 
 
Cena evrodizela je nešto manje uzletela. U proseku za 1 do 1,5 dinara, pa je tako ovo gorivo u petak prodavano po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru. 
 
I aditivima obogaćena goriva ili ona sa većim oktanskim vrednostima, u petak su bila za dinar skuplja u odnosu na početak jula. 
 
I vozači koji za pogon svojih vozila koriste auto-plin (TNG) poslednjih dana su "obradovani" novim, višim cenovnicima. Tako je litar TNG poskupeo na pojedinim punionicama i za 3,5 dinara, pa se u petak prodavao i za 78 dinara.
 
Inače, zbog činjenice da cene goriva konstantno u Srbiji rastu, bez obzira šta se dešava s naftom u svetu, ali i zbog činjenice da vozači u Srbiji plaćaju najskuplje gorivo u regionu, nekoliko dana u junu organizovani su protesti.
  • Milo

    15.08.2018 17:35
    Ahaha
    Nece cena gorivu vise rasti rekao covek istinu rasce Akcize i Porezi zbog njih je skupo ko Nigde !
  • Peka

    15.08.2018 15:08
    Strašno
    Kad kriminalci i lopovi vode Državu sve je moguće, pa da cene goriva ali i ostalih neophodnih potrepština rastu iako za to nema razloga osim da se popune džepovi fašističke bande koja puni svoje džepove pljačkajući sopstveni narod.
  • Армаггедон

    15.08.2018 14:42
    А ми још више главу у песак.Поготово ко не излази на изборе,а очекује да му буде боље.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.