Uprkos pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu, gorivo u Srbiji sve skuplje

Pojeftinjenje nafte na svetskom tržištu, za naše vozače ne znači mnogo, jer oni gorivo ne plaćaju manje, nego čak i skuplje.
Uprkos pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu, gorivo u Srbiji sve skuplje
Foto: 021.rs
Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo oko 50 para po litru, pa je sada litar benzina oko 155,5 dinara, a dizel goriva oko 164,5. Prema rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića dešavanja dve nedelje unazad pokazuju da je cena goriva viša 50 para po litru, a u najvećoj meri porasla je i kotacija benzina i dizela, na šta niko u Srbiji ne može uticati.
 
Istovremeno, cena sirove nafte tipa "brent" se tokom avgusta kretala između 70 i 75 dolara barel, ali se ta količina krajem meseca plaćala i više od 78. Početkom ove nedelje barel "brenta" koštao je gotovo 80 dolara, ali je sada pojeftinio i staje nešto više od 77 dolara. Kako će se kretati cene nafte na svetskom tržištu teško je reći, jer to zavisi pre svega od ponude i potražnje, ali je izvesno da se promene odražavaju na sva lokalna tržišta, posebno ona koja su, kao što je Srbija, uvozno zavisna. 
 
Analiza UNKS-a pokazuje da na tržištu u regionu većih promena cene goriva nije bilo, a nije se menjalo ni mesto koje po tom parametru zauzima Srbija. S cenom litre benzina Srbija je na sredini lestvice cena tog goriva u regionu, dok je cena dizela u našoj zemlji na vrhu te lestvice, piše "Dnevnik".
 
Litar bezolovnog benzina u Srbiji košta oko 1,30 evra, a najskuplje ga je kupovati u Grčkoj gde iznosi oko 1,64 evra. Skuplje nego u Srbiji bezolovni benzin plaćaju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, dok je najjeftinije u Bosni i Hercegovini.
 
Litar dizela na benzinskim pumpama košta oko 1,38 evro, a taj derivat u regionu više plaćaju samo vozači u Albaniji i Grčkoj. 
 
Jedan od faktora koji se pominje kao presudan na rast cena goriva je i nizak vodostaj Dunava koji utiče na rast troškova prevoza. Inače, u ceni svakog litra goriva koju plaćaju potrošači na benzinskim pumpama u Srbiji su i akciza, porez na dodatu vrednost i naknada za obavezne rezerve. Tako u ukupnoj ceni litra goriva oko 50 odsto plaćanja ide državi. 
  • Bojan ns

    10.09.2018 21:37
    Adio
    Idem ja lepo tamo gde plaćaju rad(a i gorivo je jeftinije),I da,vodim svoje troje dece,plus nas dvoje=manje petoro u ovoj državi....pobedili ste,cao
  • Grunf

    10.09.2018 13:52
    Coban Tera ovcice a mgarac vodi pa ti vidi gde smo
  • Prle

    10.09.2018 13:29
    Ahaha
    Dizu akcize i poreze samo napredno 3 ekonomija u evropi sa 155 dinara po satu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.