Kartelsko udruživanje banaka na skeneru NBS

Narodna banka Srbije, koja je pre dva meseca napomenula da postoje pokazatelji da se banke "nedozvoljeno dogovaraju" o cenama svojih usluga, kontroliše da li postoji kartelizacija u ovom sektoru.
Kartelsko udruživanje banaka na skeneru NBS
Foto: Pixabay
U tom poslu joj aktivno pomaže Komisija za zaštitu konkurencije.
 
- Koristimo sve raspoložive kapacitete u cilju sprovođenja redovnih i vanrednih kontrola zakonitosti poslovanja banaka, a vršeći funkciju zaštite korisnika finansijskih usluga svaku uočenu nepravilnost u pojedinačnom slučaju proveravamo dodatnom kontrolom zakonitosti određenog bankarskog proizvoda ili usluge - rečeno je Novostima u NBS.
 
Sredinom avgusta guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nagovestila je mogućnost postojanja kartelskog dogovaranja banaka u vezi sa cenama usluga koje pružaju klijentima. Tim povodom istakla je da će "u toj oblasti biti posla za centralnu banku" i da "to ne rade neke, već to rade mnoge banke".
 
U centralnoj banci podsećaju na to da je upravo na predlog NBS donet set zakona s ciljem da se podstakne konkurencija između banaka, ne samo u vezi sa ponudom kredita, već i u vezi sa svim ostalim bankarskim proizvodima: tekućim računima, platnim karticama, uslugama koje se pružaju putem interneta i sl.
 
- Nakon donošenja ovih propisa, svaka banka razmatra i odlučuje na koji način će odgovoriti na podsticaje iz tih propisa - ističu u Narodnoj banci. S tim u vezi, kako dodaju, NBS preduzima različite mere kako bi sprečila da se navedeni podsticaji u smeru jače tržišne utakmice zaobiđu, pa je tako svojim odlukama precizirala pojedine odredbe zakona, zauzela jasne stavove u pogledu primene tih zakona, a pored toga preduzima različite aktivnosti u cilju edukacije svih korisnika bankarskih usluga.
 
Narodna banka Srbije, kako ističu, aktivno sarađuje i, u skladu sa zakonom, razmenjuje podatke sa Komisijom za zaštitu konkurencije koja je nadležna za utvrđivanje povrede konkurencije, što se odnosi i na bankarski sektor, te preduzimanje odgovarajućih mera.
 
- NBS će i u narednom periodu obaveštavati Komisiju kada primeti postupanje banaka koje može ukazivati na bilo koju vrstu nedozvoljenog ponašanja, kao što su prećutni dogovori ili usaglašene prakse - ukazuju u centralnoj banci.
  • Limanac

    09.10.2018 12:45
    Čist populizam i bacanje prašine u oči. Kamatne stope nisu bile nikad niže u istoriji. Sada Jorgovanka pokušava da se prikaže kao borac protiv nepravednih naknada. I ako naloži da se nešto ukine, to će biti naknada od koje banke imaju najmanji prihod, a zvuče bombastično.

    @Skidanje odgovornost
    Apsolutna neistina!! Svaki građanin može da uloži prigovor NBS na konkretno kršenje pravila od strane neke poslovne banke. NBS prosleđuje prigovor banci koja je dužna da odgovori u najkraćem roku. Ukoliko banka ne da adekvatno objašnjenje, može da bude kažnjena i to izuzetno visokim novčanim kaznama.
  • Skidanje odgovornost

    08.10.2018 05:09
    Znaju građani
    Pa ne bi se baš moglo reći da ih kontrolišu.
    Udruženje bankaraskih klijenata je lepo navelo kako NBS uvek odgovara , da oni nisu dužni da kontrolišu i da se klijenti obrate sudu. Kao da to sa njima nema nikakve veze.
  • Branko

    07.10.2018 23:33
    Narodna banka ce konacno nesto i primetiti, jer je nemoguce nista ne primetiti, ali ce onda dodati da za svoje tvrdnje nemaju i ne mogu da nabave nikakav dokaz, na primer nemaju insajdera itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.