Novi eko-standard ugrožava 100.000 radnih mesta u Folksvagenu

Novi, stroži standard o emisiji ugljen-dioksida (CO2) u izduvnim gasovima novih automobila, ugrožava 100.000 radnih mesta u "Folksvagenu", izjavio je njegov direktor danas, dan posle evropskog sporazuma o tome.
Novi eko-standard ugrožava 100.000 radnih mesta u Folksvagenu
Foto: Pixabay
"Tako brzo prilagođavanje nije nimalo dobro, jer za deset godina treba da bude ukinuta skoro trećina naših proizvodnih radnih mesta, 100.000 pozicija", istakao je Herbert Dis u izjavi listu "Zidojče cajtung", navodeći kao razlog zahtevano smanjenje CO2 u izduvnim gasovima za 35 odsto.
 
Zemlje EU su se u utorak sporazumele o smanjenju od 35 odsto emisije CO2 novih automobila 2030. godine, a neke su htele još više, zbog alarmantnog izveštaja eksperata UN o globalnom zagrevanju.
 
Šef najveće nemačke automobilske grupe ponovio je danas ocenu koju je prethodnog dana izneo moćni lobi tog sektora, udruženje VDA, koje je evropski sporazum ocenilo kao "nerealan" i "opasan za radna mesta".
 
"Evropska automobilska industrija će biti još izloženija vanevropskoj konkurenciji, što vodi do ugrožavanja radnih mesta i čitavih proizvodnih lokacija", izjavio je predsednik VDA Bernhard Mates.
 
Ukazivanje na opasnost smanjenja broja radnih mesta "nije ucena", rekao je Dis, jer "tvrdnje zasnivamo na činjenicama". "Tako drastično smanjenje (zagađenja) je bolna revolucija, a ne kontrolisana tranzicija", dodao je on.
 
Nemačka je, sa istočnim zemljama, bila u grupi koja nije htela smanjenje veće od 30 odsto, ali na kraju su glasale za kompromis o smanjenju zagađenja CO2 od 35 procenata.
 
Nemačka kancelarka Angela Merkel je u sredu pozdravila postizanje tog sporazuma, rekavši da je "prihvatljiv" i da bi nemogućnost postizanja kompromisa bio "loš signal".
 
Nemački proizvođači su pod mikroskopom od otkrića "dizelgejta" 2015. godine, kada je otkriveno da je "Folksvagen" više od deset miliona automobila opremio sistemom za varanje pri kontroli sastava izduvnih gasova.
 
EU se na konferenciji COP21 obavezala da u svim sektorima svoje ekonomije emisiju gasova sa efektom staklene bašte (CO2, metan, azot oksidi i drugi) smanji za najmanje 40 odsto do 2030. godine u poređenju sa stanjem iz 1990. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.