Otvoren Festival evropskog filma Palić

Projekcijom ostvarenja "Požar na moru" Ðanfranka Rosija, nagrađenim Zlatnim medvedom za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu, počeo je 23. Festival evropskog filma Palić.

Festival je zvanično otvorio jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, austrijski reditelji Ulrih Zajdl, koji je poručio mladim režiserima da ne čine ustupke publici,jer onda nisu daleko od cenzure, da veruju u sebe i stvaraju one filmove za koje će se boriti uvereni da oni mogu da promene svet.

“Uvek je lepo primiti nagradu kao potvrdu za filmove koji otvaraju novi pogled na svet, koji izazivaju gledaoce i stavljaju pred njih ogledalo, koji se mešaju u njihove živote, ali ne daju sud, a meni je veoma važno što moji filmovi izazivaju nemir u gledaocima”, naglasio je režiser.

On je naglasio da u današnjem vremenu kada se umetnost meri željama i ukusom publike, režiseri moraju da pruže otpor.

"Evropskom filmu je potrebna indivudualnost, tvrdoglavost i hrabrost. Samo tako će uspeti da preživi. Stoga ovu nagrada, koju dobijam, shvatam kao podsticaj da nastavim da svojim filmovima izazivam nemir u ljudima", istakao je Zajdl.

Istu nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji predsednica Saveta festivala Mira Banjac uručila je srpskom reditelju Slobodanu Šijanu.

Šijan je, primajući nagradu, rekao da to priznanje značajnim čine autori koji su ga do sada dobili i lepim što se i on sada našao među njima.

U okviru ceremonije otvaranja, publici je predstavljen program festival, internacionalni žiri festivala, međunarodni žiri kritike, žiri od pet polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici, koji će odabrati najbolji film programa "Oči u oči".

Direktor festivala Radoslav Zelenović istakao da je prekretnica festivala to što je Evropska komisija prepoznala festival kroz program "Kreativna Evropa" i ocenila ga kao oazu evropskog filma.

Festival je ove godine veći u pogledu broja selekcija i filmova, između ostalog i zahvaljujući pomoći Evropske komisije u vrednosti od 41.000 evra, a Zelenović kaže da je bilo jako teško napraviti takmičarsku selekciju sa najboljim i najzanimljivijim ostvarenjima među kojima samo jedan film nije iz 2016.

Do 22. jula u 13 selekcija biće prikazano 103 ostvarenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.