Pronađen vrč sa skulpturom mislioca star 4.000 godina

Izraelski arheolozi nedavno su otkrili kod Tel Aviva komad grnčarije star gotovo 4.000 godina, na kojoj se nalazi figura osobe kako zamišljeno sedi, saopštili su arheolozi.
Ovaj vrč star 3.800 godina pronađen je u Jehudu tokom iskopavanja pred izgradnju stanova.
 
Visok 18 centimetara, vrč bi bio tipičan za srednju bronzanu eru u tom području da mu iz ispupčene baze ne izlazi uski vrat koji je u obliku tela osobe s misterioznim licem koja se oslanja na svoju desnu ruku, kao da je okupirana svojim mislima.
 
Lice, ruke, noge postavljene su oko vrata vrča tako da formiraju osobu, prema arheolozima, verovatno muškarca. Zajedno sa ovim komadom pronadjeni su i bodeži, glava sekire i vrhovi strele, kako izgleda stavljeni tu kao pogrebna ponuda za poštovanog člana neke drevne zajednice.
 
- Nivo preciznosti i pažnje koja je pridata detaljima da se formira ta skulptura stara gotovo 4.000 godina je impresivan - rekao je vođa arheoloških radova Gilad Itah. Nemoguće je, međutim, utvrditi ko je bio pokojnik i ko su bili ljudi koji su mu odali počast, naveo je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.