Umro kompozitor Vuk Kulenović sin pesnika Skendera Kulenovića

Kompozitor i muzički pedagog Vuk Kulenović preminuo je u 71. godini, 10. aprila, u Bostonu, gde je godinama živeo i radio.
Bio je sin čuvenog pesnika Skendera Kulenovića, a njegov sin Vladimir izgradio je karijeru u SAD gde je proglašavan jednim od najboljih dirigenata mlađe generacije.
 
Rođen u Sarajevu 1946, Kulenović je studirao klavir i kompoziciju na ljubljanskoj Akademiji kod Alojza Srebotnjaka, a kasnije i u Beogradu kod Enrika Josifa, kao i u Štutgartu. Pisao je kompozicije u minimalističkom stilu i pre no što je on bio imenovan, te popularizovan zahvaljujući autorima poput Filipa Glasa.
 
Juna 1992. organizovao je protest umetnika i kompozitora protiv Miloševićevog režima, posle čega pada u nemilost vlasti. Potpomognut Fulbrajtovom stipendijom, sa suprugom i dva sina napušta zemlju i odlazi u SAD, gde je predavao na više univerziteta, a od 2006. na prestižnom bostonskom Berkliju.
 
Sve vreme ostao je aktivan kao kompozitor, u čijim se delima osećaju različiti uticaji, uključujući i džez, tradicionalnu indijsku muziku, ali i muziku Balkana, rok... Njegov opus čini više od 300 dela za različite sastave, horske i vokalne kompozicije, balet, muzika za film i scenska muzika. Poslednjih meseci planirao je autorski koncert u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.