VIDEO: Violinistkinja srpskog porekla prvakinja Kanade

Mlada violinistkinja srpskog porekla iz Otave Marija Krstić postala je prvakinja Kanade.
Na finalnom nacionalnom takmičenju u gradu Gatino, sa kvebečke strane kanadske prestonice, ona je pobedila u konkurenciji gudača u grupi od 15 godina, osvojivši 94 odsto poena, najviše među svim violinistima starosti od 15 do 18 godina.
 
"Izuzetno sam ponosna što sam titulu osvojila u danima kada Kanada slavi veliki jubilej - 150 godina postojanja, ali i kada se u Srbiji, pa i u srpskoj zajednici u Kanadi, obeležava Vidovdan", izjavila je za Betu Marija Krstić. "Postižući uspehe na kanadskim nacionalnim takmičenjima, ujedno predstavljam i Srbiju, odnosno srpsku iseljeničku zajednicu u Otavi i Kanadi. Velika želja mi je da koncertiram i u zavičaju i upoznam mlade, ali i istaknute srpske muzičke umetnike", dodala je ona.
 
Marija Krstić je i u mlađim godinama nagrađivana na nacionalnim kanadskim takmičenjima. Prošle i pretprošle godine, sa 14, odnosno 13 godina, osvojila je drugo mesto.
 
Nacionalna kanadska muzička takmičenja mladih talenata klasične muzike održavaju se od 1958. Svake godine oko 600 mladih umetnika od sedam do 30 godina konkuriše za muzičke stipendije. Prema pravilima, svekanadskom prvenstvu prethode "kvalifikacije" u provincijama, a pre njih regionalna nadmetanja. Na finalnom koncertu takmičar teorijski može osvojiti 100 procentnih poena, ali to je praktično retka, "nemoguća misija".
 
Marija Krstić redovno nastupa u Otavi, a minulog proleća, ne prvi put, održala je svoj solistički koncert. Krstićeva je takođe članica gudačkog ansambla "Vihovski", s kojim je nastupala u Nacionalnoj galeriji Kanade. Svirala je i na humanitarnom koncertu za decu Kambodže i drugim priredbama. Osim što godinama pohađa časove violine, polaže i ispite po programu Kraljevskog muzičkog konzervatorijuma, koji obuhvataju i teoriju muzike i sviranje klavira.
 
Marija Krstić tečno govori srpski jezik. S dvojicom braće i roditeljima, diplomcima Elektrotehničkog fakulteta univerziteta u Beogradu i inženjerima visoke tehnologije u Otavi, svake godine posećuje njihov, ali i svoj zavičaj.
 
Zanimljivo, zato što su istog uzrasta, konkurentkinje na finalnim nacionalnim takmičenjima su Marija Krstić i još jedna mlada umetnica (delimično) srpskog porekla, Eva Lesaž iz Montreala. Ona je ove godine bila treća sa 91 odsto, a prošle godine, iako joj je žiri dodelio 94 odsto - četvrta.
 
Eva Lesaž je kćerka Ane Sokolović, vodeće kanadske kompozitorke klasične muzike koja je osvojila sve najprestižnije nagrade u toj zemlji i koju je parlament frankofone provincije Kvebek proglasio "nacionalnim blagom". Ana Sokolović se iz Beograda u Montreal doselila 1992. godine, gde je magistrirala i radi i kao univerzitetska profesorka.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.