Predstvom "Kvizula" večeras počinje 51. Bitef

Večeras u Beogradu počinje 51. BITEF, istinski praznik za one koji stvaraju pozorište i gledaju ga.

Predstava "Kvizula"iz Šefilda trupe Fords Enterteinment ima čast da ga otvori (Bitef teatar, 18 sati).

Ovu izvanrednu predstavu Novosađani su već imali priliku da vide 2001. godine na 7. Infantu. Tek podsećanja radi, igrana je u Grčkoškolskoj ulici u prostoru Led Arta, a festival je bio upamćen upravo po toj fantastičnoj jurnjavi kroz geografiju prostora, vremena i intelekta u kojoj - tada dva, a na Bitefu će ih biti - tri glumca, odgovarajući na dve hiljade pitanja, šest sati neprekidno propituju jedan drugog.

Quizoola! je izuzetna predstava zasnovana na improvizaciji, mračna, urnebesno smešna, apsurdna i intimna, to je igra trenutka; istovremeno je i komično, mada povremeno i brutalno saslušanje koje se ubrzo otima kontroli. Smeštena unutar kruga ogoljenih električnih sijalica, Quizoola! uživo problematizuje pitanje šta je stvarnost, a šta predstava - šta pitati i kako odgovoriti.

Quizoola! putem jezika istražuje ljudsku potrebu za znanjem, izvesnošću i definisanjem. Nekad kroz šapat, nekad uz viku, učesnici moraju makar da pokušaju da daju odgovor na lavinu pitanja iz pop kulture, o ličnim tajnama, kroz trivija-kviz i uvrnuto filozofsko traganje.

Publika je slobodna da dolazi, odlazi i vraća se kad god poželi tokom ove maratonske igre pitanja i odgovora. Predstava je nastala 1996. godine.

Bitef se nastavlja sutra dvadesetčetvoročasovnim pozorišnim spektaklom "Epik trip" čuvenog Jana Fabra koji je bio inspiracija za ovogodišnji istoimeni moto festivala. Predstava se igra u Centru "Sava" u specijalnimm uslovima.

Do kraja Bitefa publika će videti još nekoliko izuzetnih svetskih pozorišnih ostvarenja, između ostalog dve predstave miljenika bitefovske publike Jerneja Lorencija, inscenaciju "Snega" Orhana Pamuka, teheransko (Sa)slušanje... Svi detalji o programu i predstavama mogu se pročitati na veb adresi: festival.bitef.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.