"Lice" zatvara ovogodišnji Fest

Projekcijom filma "Lice", za koji je poljska rediteljka Malgoržata Šumovska, odnela je Veliku nagradu žirija - Srebrnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, večeras se u Sava Centru završava 46. Fest.
U ovoj bajkovitoj tragikomediji, Šumovska otkriva površnost i dvoličnost jednog malog provincijskog grada u Poljskoj, kritikujući istovremeno i celo poljsko društvo.
 
"Mislila sam da je ovo interesantna metafora: kako ljudi tretiraju čoveka nakon transplantacije lica. Htela sam da ispričam priču o čoveku koji gubi svoj identitet i društvu punom predrasuda koje ga odbacuje samo zato što više ne može da ga prepozna", izjavila je rediteljka.
 
Od 23. februara, na Festu je prikazano 116 filmova i 10 klasika u 12 sala širom Beograda.
 
Ištvan Sabo, Karen Šahnazarov, Kornel Mundruco, Paolo Đenoveze, samo su neki od četrdesetak gostiju koji su prethodnih dana boravili u Beogradu, predstavili svoje filmove i primili značajna priznanja.
 
Sabu je uručen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos evropskom filmu, Šahnazarovu "Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, Mundrucu Plaketa Kinoteke, Nedi Arnerić "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umetnosti.
 
Najboljim filmom u Glavnom programu Festa proglašen je danski "Šarmer" u režiji Milada Alamija, dok je u nacionalnoj selekciji trujumfovao "Ederelezi rising" Lazara Bodrože.
 
Najtraženiji film je bilo ostvarenje "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona, pa je njemu i otišla nagrada publike, dok su pažnju kritičara privukli filmovi: "Izgrednici" Dejana Zečevića, "Uvreda" Zijada Dueirija, "Dovlatov" Alekseja Germana mlađeg i "Ederlezi rising".
 
Neke od najtraženijih filmova publika će moći da pogleda i u okviru programa "postFESTum" 5. marta u Sava Centru, Domu omladine, DKC-u, Fontani, Kinoteci i CZK Vlada Divljan.
 
Među odabranim ostvarenjima za "Fest na bis" su "Lice", "Fantomska nit", "Prema istinitoj priči" Romana Polanskog, "Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu" Pola Mekgijana, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Životinje" Grega Zglinskog, "Pravo mesto" Paola Đenovezea, "Neka svetlost uđe" Kler Deni, "Skver" Rubena Estlunda, "Siloviti" Mišela Azanavisijus i druga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.