Slika Van Goga na aukciji prvi put posle 20 godina

Slika holandskog majstora slikarstva Vinseta van Goga biće ponuđena na aukcijskoj prodaji u Parizu, prvi put u poslednjih 20 godina, saopštila je aukcijska kuća Arkirijal, i dodala da je vrednost slike procenjena na tri do pet miliona evra.
"Prodaja slike predstavlja poseban događaj jer je sve manje dela Van Goga na aukcijskim prodajama širom sveta", izjavio je predstavnik aukcijske kuće Bruno Žober i dodao da je delo nazvano "Žene koje krpe mreže na dinama" naslikano 1882. godine kada je Van Gog imao 29 godina.
 
Žober je rekao da je to delo iz ranog Van Gogovog perioda i da ima sve karakteristike njegovog kasnijeg slikanja, a to su pejzaži sa zemljom koja zauzima glavno mesto na slici.
 
Sadašnji vlasnik slike, evropski kolekcionar čije ime nije saopšteno, pozajmio je sliku tokom osam godina sve do 2015. godine, muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu. Slika je bila predstavljena i u muzejima Montreala i Haga od 1960. do 2010. Slika će pre prodaje u Parizu biti izložena do 9. aprila u aukcijskoj kući Arkirijal.
 
Poslednja aukcijska prodaja Van Gogovog dela u Parizu održana je sredinom '90-tih godina. Slika "Vrt u Overu" prodata je za oko deset miliona dolara.
 
Na aukcijskoj prodaji 4. juna, pored te slike biće ponuđeno pet dela francuskog slikara Pola Gogena, naslikanih od 1876. do 1887. godine.
 
Vinsent van Gog (1853-1890), koji je izvršio samoubistvo s 37 godina, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.