Švedski muzej vraća sliku Oskara Kokoške koju su ukrali nacisti

Švedski muzej pristao je da pravnim naslednicima vrati sliku Oskara Kokoške koju su ukrali nacisti.
Slika Oskara Kokoške biće vraćena porodici jevrejskog trgovca umetničkim delima, navodi se u zajedničkom saopštenju švedskog muzeja i advokata koji zastupa porodicu.
 
Portret "Markiza Jozefa de Monteskjua-Feѕansaka" bio je u vlasništvu trgovca umetničkim delima i kolekcionara Alfreda Flehthajma, koji je pobegao iz Nemačke uskoro nakon dolaska Hitlera na vlast 1933. godine. Njegove galerije i ceo posao uskoro su zaplenili nacisti, kao i njegovu privatnu kolekciju. Umro je u Londonu 1937. godine.
 
Danijel Birnbaum, direktor Muzeja moderne umetnosti u Stokholmu, rekao je da je Flehthajm bio "rana žrtva nacističkog terora" i da je muzej saglasan da se slika vrati u skladu sa takozvanim Vašingtonskim principima o umetničkim delima koja su konfiskovali nacisti.
 
Muzej je saopštio da je pronađena dokumentacija koja ukazuje da je ova slika Kokoške bila data na prodaju kasnih dvadesetih godina 20. veka.
 
Jedan od naslednika Flehthajma Mihale Hulton rekao je da je posvetio svoj život da se osigura posthumno priznanje njegovog rođaka, izražavajući nadu da će i drugi muzeji slediti ovaj primer.
 
Naslednici traže da se vrate i druga dela koja je posedovao Flehthajm iz drugih muzeja u Nemačkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.