Slobodan Šijan: Naša kinematografija je prilično živa

Naša kinematografija je poprilično živa, navikla je da se bori i opstaje u dosta opskurnim finansijskim uslovima i tako je bilo uvek, čak i u staroj Jugoslaviji, kazao je filmski reditelj Slobodan Šijan.
Slobodan Šijan: Naša kinematografija je prilično živa
Foto: Medija centar Beograd
Šijan je dobio nagradu "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpskog filma u regionu, koja mu je uručena 18. septembra na otvaranju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE).
 
Cenjeni reditelj seća se kako je Živojin Pavlović, inače njegov profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, uticao na njegovo profesionalno stasavanje.
 
"On je imao značajan uticaj, pre svega kao snažna autorska ličnost i umetnik od autoriteta naše kinematografije u tom trenutku. Živojin Žika Pavlović je i razlog zašto sam se prijavio za studije filmske režije na FDU. Pomislio sam, ako on dolazi za profesora i preuzima klasu, a to su pisale novine, imam šanse da četiri godine radim sa nekim ko zaista ima šta da prenese", kazao je Šijan.
 
Prema njegovim rečima, od stotinak prijavljenih kandidata, primljeno je njih četvoro.
 
"Prve dve godine studija bile su zaista veliko iskustvo, a zatim i sve što se dešavalo na fakultetu. U trećoj godini se dogodio veliki politički progon Žike Pavlovića, profesora Saše Petrovića i nas koji smo bili njihovi studenti. Naši studentski filmovi su bili pregledani od strane političkih komisija da se utvrdi koliko su negativnog uticaja imali na nas", ispričao je Šijan.
 
Na pitanje da li se kinematografija u bivšim državama Jugoslavije može smatrati istom i podvesti pod jedan sveobuhvatan termin "Ex Yu kinematografija" ili je bliži stanovištu da je svaka kinematografija priča za sebe, Šijan kaže da su okolnosti iste kao u vreme kada je Jugoslavija postojala.
 
"I ranije su kinematografije iz različitih delova Jugoslavije bile različite, to nije novitet. Različiti entiteti su negovali specifičnosti tih lokalnih sredina u kojima su se kinematografije razvijale, pa ne mislim da je to nešto novo. Novo je, što su sada neke države nastale raspadom bivše Jugoslavije članice EU. Te države i njihove kinematografije funkcionišu u mnogo boljim finansijskim uslovima. Zaista se ne mogu porediti uslovi u kojima se filmovi snimaju u Sloveniji i Hrvatskoj sa onima u Srbiji. Ali, naša kinematografija je poprilično živa. Navikla je da se bori i opstaje u dosta opskurnim finansijskim uslovima i tako je bilo uvek, čak i u staroj Jugoslaviji. Imamo sreće da uvek dolaze novi autori, koji se snalaze sa onim što imaju", rekao je Šijan.
 
On ističe da postoji priličan broj mladih filmskih autora čiji rad prati: "Volim ove malo subverzivnije kao što su Maja Miloš, Mladen Đorđević, ali mi se dopadaju i filmovi koje je radio mladi Danilo Bećković, jer komuniciraju sa publikom. Sviđa mi se da postoji raznolikost, da nije sve usmereno ka festivalskom filmu. Bitno je održati tu raznovrsnost, jer to stvara kreativnu atmosferu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.