Mlađi narkomani pristaju da na njima testiraju drogu

Mladi narkomani se sve češće koriste kao "laboratorijski zamorčići" u testiranju novih sintetičkih droga, upozorio je danas odsek EU za monitoring narkotika.

Evropa se suočava sa sve većim problemom novih vrsta narkotika, primenom sve više vrsta tehnologije pri proizvodnji i novim načinima, uglavnom onlajn, distribucije droge, objavio je Evropski centar za praćenje droga i narkomana.

Agencija je saopštila da je identifikovala više od 560 novih psihoaktivnih supstanci, od kojih je većina sintetička verzija kanabisa, ili stimulanti sa efektom amfetamina i kokaina.

"Mladi narkomani svesno pristaju da testiraju nove droge bez obzira što je nepoznat efekat na zdravstveno stanje korisnika", navodi se u izveštaju.

Kako prenosi agencija, samo jedan sintetički stimulans je uzrokovao 200 slučajeva ozbiljnih trovanja i više od 100 slučajeva u kojima su korisnici umrli od trovanja sintetičkom drogom.

U izveštaju se takođe upozorava na povratak upotrebe MDMA, poznatijeg kao ekstazi.

Tokom prošle godine, 2,1 miliona mladih uzrasta od 15 do 24 godine je potvrdilo da koristi ekstazi.

"Ekstazi više nije droga koja se koristi u noćnim klubovima, sada je prisutna u svim vidovima noćnog života od kafića do kućnih zabava" navodi se u saopštenju.

U poslednjih nekoliko godina, u policijskim racijama, zatvoreno je više velikih fabrika sintetičkih droga mahom u Belgiji i Holandiji, prenosi AFP i navodi podatak - 6.800 smrtnih slučajeva od predoziranja u 2014. godini, uglavnom zbog heroina i drugih opijata.

U izveštaju se navodi da je razlog za porast predoziranja nepoznat, ali povećana dostupnost heroina visoke čistoće i sve stariji narkomani su mogući uzročnici sve većeg broja smrtnih slučajeva prevelikom dozom droge.

Procenjuje se da je 1,2 miliona ljudi imalo pozitivan rezultat na testu upotrebe droge u Evropskoj uniji 2014. godine, preciznije - 1,5 miliona, uključujući Norvešku i Tursku.

Upotreba amfetamina je izraženija u severnoj i istočnoj Evropi, navodi se u izveštaju.

Novitet je i smanjenje upotrebe droga intravenozno, kao i povećanje upotreba sintetičkih droga kod homoseksualaca.

Evropski centar za praćenje droga i narkomana upozorava i na načine prodaja jer, kako navode, "nabavka lekova putem online izvora raste i širi se nekontrolisanom brzinom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija