Naučnici odabrali 20 planeta nalik Zemlji koje bi mogle da se nasele

Stručnjaci sa Državnog univerziteta San Franciska su na osnovu snimaka teleskopa Kepler, od više stotina planeta sa adekvatnom temperaturom, postojanjem vode na površini i optimalnom udaljenošću od zvezda oko kojih gravitiraju izabrali 20 za koje smatraju da bi bile odgovarajuće za živi svet.

Ove planete su izabrane jer imaju stenovitu površinu.

"Postoji veoma malo resursa za izučavanje planeta koje nalikuju Zemlji, ali smo uspeli da suzimo izbor na osnovu temperatura, oblika reljefa i udaljenošću od zvezda. Ovi preliminarni rezultati su veoma važni, jer se očekuje otvaranje novih, naprednih teleskopa kao što je 'Džejms Veb' teleskop", izjavio je šef astronomskog tima Stiven Kejn.

Otkriće ovih planeta ne znači da bi ljudi tamo mogli slobodno da se kreću.

"Ako pogledamo Zemlju od pre tri milijarde godina, tamo ne bi moglo da se preživi, jer nije bilo kiseonika. Ove otkrivene planete verovatno nisu mesto gde bismo mogli da sletimo i skinemo kacige, ali su verovatno mesta gde bi mogao da uspeva život u različitim oblicima", rekao je Kejn.

Među planetama kandidatima je Kepler 186-f, otkrivena u aprilu 2014. Ona je približno iste veličine kao Zemlja, a rastojanje na kojem se nalazi od svoje zvezde je jednako rastojanju Zemlje od Sunca.

Sledeći korak u istraživanjima će biti približnije snimanje i preciznija analiza podataka o "zemljolikim" planetama.

"Broj planeta koji nalikuje Zemlji navodi na razmišljanje da postoji verovatnoća da život tamo postoji", rekao je koautor istraživanja Majkl Hil.

Ovo istraživanje je trajalo tri dodine i u njemu su učestvovali NASA, Univerzitet Harvard, Univerzitet Bordo iz Francuske i još šest univerziteta iz SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).