Italijani ceradom pokrivaju lednik da se ne bi otopio

U italijanskim Alpima, na ledniku Preseni, postavljene su džinovske cerade koje bi trebalo da spreče njegovo ubrzano topljenje.

Italijanski istraživači i skijaši odlučili su da upotrebe specijalne cerade od plastike i tako spreče smanjivanje lednika Presena koji se nalazi na granici italijanske regije Trento i Švajcarske. Oni kažu da cerade mogu da smanje temperaturu sunca i do 90 odsto.

Lednik Presena nalazi se na visini između 2.700 i 3.000 metara, a cerada koja ga pokriva velika je 30.000 metara kvadratnih. Ona se brzo razlaže, tako da može da traje samo tri sezone.

Projekat je započet 2008. godine, u njega je uključena regija Trento, a stručnu podršku daju lokalni meteorolozi i italijanska Civilna zaštita. Za postavljanje cerade bilo je potrebno oko četiri nedelje.

Lokalno stanovništvo kaže da je lednik počeo naglo da se topi i smanjuje 2008. godine. Do tada su ga koristili za skijanje i u letnjim mesecima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija