Nešto "ubija" galaksije u našem komšiluku

Naučnici su ispitivali 11.000 galaksija u našem "komšiluku" i otkrili da se gasovi u ovoj oblasti, "krvotok" formiranja novih zvezda, iz nekog razloga gube.
U istraživanju, objavljenom 17. januara, naučnici zaključuju da gasove "gutaju" veliki "oblaci" tamne materije koji okružuju ove galaksije. Studija objavljena u stručnom časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" zasnovana je na podacima dobijenim iz Međunarodnog centra za radio-astronomska istraživanja (ICRAR) u Australiji. 
 
Kad se u galaksijama ne nalazi dovoljno gasa, one ne mogu da stvaraju nove zvezde. 
 
"Gasovi diktiraju život galaksije, jer se postojeće zvezde hlade i stare. Ako uklonite glavno gorivo za stvaranje novih zvezda, vi ubijate galaksiju i pretvarate je u mrtav objekat", kaže astronom Tobi Braun, vođa ove studije. 
 
On je uporedio ovaj brzi proces sa još jednim načinom na koji izumiru galaksije, a koji je poznat kao gušenje. 
 
"Do gušenja dolazi kada se gasovi potroše na formiranje novih zvezda i to pre nego što uspeju da se nadoknade. Tako galaksija sama sebe lišava novog života", kaže Braun dodajući da je razlika u tome što je ovo sporiji proces.
  • M

    24.01.2017 15:19
    Šta se sve dešava u svemiru, a mi smo porobljeni od strane kompletnih idiota, bez vizije, snova, ičega.
  • Fantastična

    24.01.2017 15:11
    Da nije ministar zdravlja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija