Softver koji prepoznaje ko kuca po tastaturi i kako se oseća

Jedan naučnik sa Univerziteta u Njujorku kreirao je sistem koji može da prepozna identitet i osećanja osobe "za tastaturom".
Softver koji prepoznaje ko kuca po tastaturi i kako se oseća
Foto: Pixabay
Istraživač Leon Ekert kreirao je softver koji analizom načina na koji kucamo slova na tastaturi, može doći do zaključka o osobi koja piše. I ne samo to – taj sistem može otkriti i kakve su emocije osobe u trenutku pisanja.
 
Ovaj softver za sada mogu da koriste samo haj-tek giganti poput Fejsbuka i Gugla, koji imaju ogromne baze podataka na raspolaganju.
 
Ekart je napravio sistem koji prepoznaje ritam i brzinu kojima neko pritiska dugmiće na tastaturi. Sistem radi ovako: potrebno je da korisnik ukuca tri puta istu rečenicu, posle čega softver kreira profil sa statistikama o načinu kucanja, poput trajanja svakog kucanja slova ili vremenskog razmaka između dva otkucana slova.
 
Navodi se da je potrebno samo dve sukunde da taj softver prepozna ko je od upisanih korisnika "za tastaturom".
 
Preciznost sa kojom ovaj program prepoznaje osećanja onoga ko koristi tastaturu je 85 odsto, ali, kako tvrde naučnici, nastavlja se sa usavršavanjem tog dela softvera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija