Austrijski sud zabranio govor mržnje na Facebooku

Viši sud u Beču presudio je da Facebook mora da izbriše postove u kojima postoji govor mržnje, a ta odluka može da ima posledice i van Austrije.
Austrijski sud zabranio govor mržnje na Facebooku
Foto: Pixabay
Stranka Zelenih Austrije pokrenula je postupak pred sudom u Beču s ciljem da se uklone sve lažne objave o liderki Evi Glavišnig. Viši sud je doneo presudu da se ti postovi moraju izbrisati ne samo u Austriji već globalno na mreži, odnosno da se ne može samo zatvoriti za čitanje u jednoj zemlji. 
 
Portparol Zelenih Diter Bros ocenio je da se radi o veoma bitnoj presudi. On je izrazio nadu da će Facebook sada zbog pretećih sudskih postupaka promeniti svoje ponašanje po pitanju govora mržnje. 
 
Do sada je Facebook bio samo izložen tvrdnjama da se radi o "najvećoj platformi za govor mržnje", istakli su Zeleni dodajući da sada može biti suočen sa suđenjima. Povod za presudu bila je tužba Zelenih protiv jednog lažnog profila (Mihaela Jaskova“, preko kojeg su širene poruke sa govorom mržnje usmerene protiv Glavišnig. Najpre je pre sudom izboren nalog da se izbrišu poruke portiv Glavišnig, ali se na to žalio Facebook, te u žalbi doveo u pitanje da li se na tu socijalnu mrežu može primeniti austrijsko zakonodavstvo, kao i da li može postojati obaveza da se briše govor mržnje od strane kompanije. 
 
Facebook je do sada tvrdio da je sedište Kaliforniji i da samo tamo može biti podneta tužba, odnosno u Irskoj gde ima evropsku ispostavu. Viši sud doneo je neobično jasnu presudu u kojoj jasno stoji da se kod pomenutih postova radi o govoru mržnje, kao i da može da se primeni austrijski zakon. Zeleni nameravaju da deluju dalje protiv Facebooka i preko suda da nateraju ovu kompaniju da moraju da se saopšte podaci o osobama koje otvaraju lažne profile. 
 
To je do sada odbijao Facebook, odnosno ističe da to može da se dobije samo ako postoji sudski zahtev. Takođe Zeleni najavljuju da će, ako Facebook odbije da obriše, kako je naložio sud, govor mržnje sa svoje mreže, zatražiti prisilnu primenu sudske odluke u Irskoj, a tada kompaniji preti novčana kazna, i čak, što je moguće isključenje servera.
  • Мунгос

    17.05.2017 08:59
    Лепо је укинути „говор мржње“, али по ком критеријуму питање је сад. Предлажем да критеријум састави Савет Европских Мудраца, по протоколу у коме има највише искуства.
    Ако оставимо тај задатак Аустрији, онда смо у опасности да они Србима забране изразе везане за презиме њиховог министра Себастијана. Нека што би то био велики удар на културу, али не ваља што би неке „курале“ морали прекречити.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).