Instagram izaziva depresiju i nezadovoljstvo

Društvene mreže postale su neizostavan deo naših života.
Instagram izaziva depresiju i nezadovoljstvo
Foto: Pixabay
Međutim, psiholozi upozoravaju da je preterano korištenje društvenih mreža recept za nezadovoljstvo i depresiju.
 
Poslednje u nizu istraživanja utvrdilo je i koja je društvena mreža najopasnija po mentalno zdravlje, barem kod mladih ljudi. 
 
Studija koju je sprovelo Kraljevsko društvo za javno zdravlje Velike Britanije pokazalo je kako je od svih društvenih mreža za mentalno zdravlje najpogubniji - Instagram. 
 
Ova aplikacija koja je u vlasništvu Facebooka trenutno ima više od 700 miliona korisnika širom sveta i za većinu je glavna platforma za objavu fotografija. Britansko istraživanje, međutim, pokazalo je da je kod mladih u periodu 14-24 godine Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem, lošom slikom o sebi i nedostatkom sna, prenosi dnevnik.hr
 
Odmah iza njega sledi Snapchat kod kojeg je najveći problem što se korisnici osećaju zlostavljanim ili zanemarenim od vršnjaka. Poređenja radi, YouTube se smatra platformom koja najviše promoviše pozitivne osobine kao što su izražavanje kreativnosti i pružanje emocionalne podrške mladim ljudima, ali je istovremeno odgovoran za najveći gubitak sna. 
 
Najpopularnije mreže, Facebook i Twitter, ostvarili su podjednake rezultate. Dobili su plus za pozitivno izražavanje kreativnosti i izgradnju mreže prijatelja, ali i minus zbog velikog broja slučajeva vršnjačkog zlostavljanja i depresije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija