Asteroid vredan 10.000 kvadriliona dolara mogao bi da uništi svetsku ekonomiju

Nebesko telo "16 Psiheja" (16 Psyche) najmisteriozniji je objekat u Sunčevom sistemu koji bi, u ekonomskom smislu, mogao da potpuno uništi dosadašnji život na Zemlji.
Ako bi taj asteroid ljudi uspeli nekako da prizemlje, samo gvožđe u njemu vredelo bi 10.000 kvadriliona dolara, što bi bilo dovoljno da uruši sve cene i potpuno uništi svetsku ekonomiju.  
 
Svemirska agencija će prema ovom asteroidu 2022. godine lansirati satelit, koji će stići na cilj 2026. godine. 
 
Asteroid "16 Psiheja" nalazi se u velikom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Reč je o nebeskom telu prečnika 200 kilometara, sastavljenom od komada metala, najviše gvožđa, zatim nikla i brojnih retkih metala, uključujući zlato, platinu i bakar. To je jedini takav asteroid u Sunčevom sistemu.  
 
Naučni cilj misije poslate na "16 Psiheja" jeste razumevanje formiranja planete - naučnici će pokušati da odrede da li je ovo nebesko telo jezgro rane planete, koliko je staro i kakva mu je površina.
  • Purpleitious

    31.05.2017 10:17
    @mojsije
    Vreme je nebrojivo, vreme se meri.
  • @Mojsije

    29.05.2017 15:32
    1) Sto bas neko iz Amerikei, sto ne braca Rusi?
    2) kuvana hrana je glavni razlog evolucije ljudskog mozga. Da nije bilo nje, jos bi jeli banane u raju
    3) pre par hiljada godina je na zemlji postojao mozda pakao (posto su nestajale citave civilizacije u krvavim pohodima), raj sigurno ne
  • gradzanin

    29.05.2017 14:37
    mozda
    Dovlacenje takvog asteroid na zemlju poremetilo bi masu zemlje sto bi moglo da prouzrokuje promenu zemljine orbite koje bi moglo da izazove nezeljene posledice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija