Dvojica astronauta se vratila na Zemlju

Svemirski brod Sojuz na kome su se nalazili astronauti Toma Peske i Oleg Novicki uspešno je danas sleteo u kazahstanskoj stepi.
Dvojica astronauta se vratila na Zemlju
Foto: Pixabay
Kapsula je po lepom vremenu sletela brzinom od 5 kilometara na sat a Evropska svemirska agencija je objavila fotografije sletanja. Putovanje je trajalo nešto manje od tri i po sata.
 
Orbitalni i potisni moduli Sojuza su odbačeni i izgoreli su, a kapsula sa astronautima je prilikom ulaska u atmosferu bila zagrejana do nivoa od 1.600 stepeni.
 
Peske i Novicki su na Medjunarodnoj svemirskoj stanici proveli 196 dana što je malo manje od rekorda za evropske astronaute koji drži Italijanka Samanta Kristofereti sa 199 dana. Ona drži rekord i za najduži boravak jedne žene u svemiru. Komandantu misije Amerikanki Pegi Vitson je boravak na svemirskoj stanici produžen do septembra.
 
Apsolutni rekorder je Rus Valerij Poljakov koji je na staroj sovjetskoj stanici Mir proveo 437 dana od januara 1994. do marta 1995. Emitovanju sletanja uživo u prostorijama Agencije prisustvovao je i francuski predsednik Emanuel Makron.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija