Arheolozi otkrili zaboravljeni grad u Etiopiji

Tim arheologa otkrio je zaboravljeni grad u istočnoj Etiopiji koji datira iz 10. veka.
U gradu koji se nalazi u Harlaa regiji otkriveni su artefakti iz Egipta, Indije i Kine. Arheolozi su otkrili i džamiju iz 12. veka koja je slična onima pronađenim u Tanzaniji i Somaliji. Istakli su kako je ovo dokaz o istorijskim vezama između različitih islamskih zajednica u Africi.
 
"Ovo otkriće preokreće naše shvatanje trgovine u arheološki zapuštenom delu Etiopije. Ovo što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bilo centar trgovine u regiji", rekao je glavni arheolog Timot Insol sa Univerziteta "Ekseter".
 
Tim je pronašao nakit i druge artefakte sa Madagaskara, Maldiva, iz Jemena i Kine.
 
"Harlaa je bila bogati, kosmopolitski centar za pravljenje nakita. Stanovnici Harlaae su činile izmešane zajednice stranaca i lokalnih ljudi koji su trgovali s drugima sa Crvenog mora, Indijskog okeana i verovatno udaljenog Arapskog zaliva", rekao je profesor Insol.
 
Prema lokalnoj legendi, ovo područje je bilo okupirano divovima jer su objekti i zidovi bili napravljeni od velikih kamenih blokova koje nisu mogli da podignu obični ljudi. Ipak, arheolozi nisu našli dokaz za to.
 
Etiopija je jedno od mesta koje je bilo najranije naseljeno. U 2015. godini istraživači su otkrili kosti vilice i zub koji datira 3,3 do 3,5 miliona godina unazad.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija