VIDEO: Aplikacija za slepe koja skenira osobe, osećanja i proizvode

Kompanija Majkrosoft predstavila je novu aplikaciju za pametne telefone koja se služi računarskom vizijom za opisivanje sveta za osobe sa oštećenim vidom.

Aplikacija funkcioniše tako što korisnik kameru telefona usmeri ka osobi, kako bi saznao ko je ta osoba i kako se oseća. Kameru je moguće usmeriti i ka nekom proizvodu, nakon čega će dobiti podatke o kakvom proizvodu je reč.

Aplikacija funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja radi na lokalnom nivou. Kompanija je prototip predstavila prošle godine na Build konferenciji, ali je od ove nedelje na raspolaganju korisnicima u Americi.

Osim što prepoznaje ljude koji su prethodno viđeni i pogađa godine i osećanja nepoznatih osoba, napravljena je i da, na osnovu barkoda, identifikuje kućne uređaje. Takođe čita i skenira dokumente i prepoznaje američku valutu. Pošto su svi računi u dolarima iste boje i veličine, osobe sa oštećenim vidom se u tim situacijama teško snalaze.

Najosnovnije funcije aplikacije se izvršavaju direktno na uređaju, što znači da je informacijama moguće pristupiti brže i kada nema stabilne internet konekcije.

Aplikacija je najkorisnija za čitanje podataka poput znakova i menija, ističu iz Majkrosofta i dodaju da osnovni zadatak aplikacije nije samo prepoznavanje znakova, već i navođenje korisnika kako da najpreciznije postave kameru u cilju dobijanja podataka.

Aplikacija se od drugih sličnih razlikuje i u brzini, jer je informaciju moguće dobiti za svega nekoliko milisekundi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija