Stručnjaci traže da se zabrani stvaranje robota ubica

Više od 100 vodećih stručnjaka za robotiku zahtevaju od Ujedinjenih nacija da poduzme određene akcije kako bi sprečila dalji razvoj robota koji bi mogli biti pretnja čovečanstvu.
U pismu koje su poslali ovoj organizaciji, stručnjaci za veštačku inteligenciju, uključujući milijardera Ilona Maska, upozoravaju na "treću revoluciju ratovanja". Navode kako je ova smrtonosna autonomna tehnologija Pandorina kutija i da je treba što pre zabraniti.
 
"Jednom kada su stvoreni, ovi roboti će omogućiti oružani konflikt na većem nivou nego ikad i u vremenu bržem nego što ljudi mogu i da zamisle", stoji u pismu.
 
Ističu da kada se ova Pandorina kutija jednom otvori, biće je teško zatvoriti i pozivaju da se ova tehnologija koju nazivaju moralno pogrešnom doda listi oružja koja su zabranjena UN Konvencijom o oružju.
 
Potencijalna zabrana razvoja "robota ubica" već je bila predmet diskusije UN komiteta. U 2015. godini više od 1.000 tehnoloških stručnjaka takođe je pisalo UN-u upozoravajući na opasnosti ovakvog oružja. Među potpisnicima su bili i Stiven Hoking, suosnivač Applea Stiv Voznijak i Ilon Mask.
 
"Robot ubica" je potpuno autonomno oružje koje može odabrati i uništiti metu bez ljudske intervencije. Oni trenutno ne postoje, ali brzonapredujuća tehnologija ide ka njihovom stvaranju. Oni koji zagovaraju robote ubice smatraju da su trenutni ratni zakoni sasvim dovoljni da reše sve probleme koji mogu nastati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija