Hakeri preuzeli kontrolu nad britanskim antivirus programom

U softver britanske kompjuterske kompanije "Piriform" upali su hakeri i instalirali programe koji im omogućavaju da preuzmu kontrolu nad desetinama miliona uređaja, saopštila je danas ta kompanija.
Hakeri preuzeli kontrolu nad britanskim antivirus programom
Foto: Pixabay
Taj maliciozni program ubačen je u legalni softver pod nazivom "Si kliner" koji se za androide i kompjutere sa interneta, skine pet miliona puta nedeljno. On služi za čišćenje programa koji se ne koriste i kolačića sa reklamama, kao i za ubrzanje rada uređaja, prenosi Rojters.
 
"Si kliner" je glavni proizvod "Piriforma" koju je u julu kupila kompanija "Avast", jedan od najvećih svetskih prodavaca antivirusnih programa, koja obezbeđuje usluge za očuvanje bezbednosti kompjutera. U trenutku te kupovine, 130 miliona ljudi je koristilo "Si kliner".
 
Kako se navodi, verzija "Si kliner-a" koja je u avgustu skidana sa interneta sadržala je skrivene administrativne alate koji su pokušavali da se konektuju na nekoliko neregistrovanih veb stranica, prvenstveno kako bi skinuli dodatne programe koji nisu dozvoljeni.
 
"Ne postoji ništa što su korisnici mogli da primete", rekao je istraživač za bezbednost Kreg Vilijams iz kompanije "Sisko".
  • Hacker

    18.09.2017 14:54
    Verovatno ste čuli da su SAD preuzele kontrolu nad "Kaspersky" antivirus programom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija