Dojče banka zapošljava robote

Generalni direktor Dojče banke Džon Krajan dao je do sada najjasniji signal da bi banka mogla da ugasi desetine hiljada radnih mesta.
Dojče banka zapošljava robote
Foto: Pixabay

Banka se okreće novim tehnologijama kako bi troškove uskladila sa znatno nižim prihodima, piše londonski Fajnenšel tajms.

"Zapošljavamo 97.000 ljudi. Većina velikih konkurenata ima tek polovinu od tog broja", izjavio je Krajan.

Dojče banka je do sada ukinula 4.000 radnih mesta od obećanih 9.000, koliko je najavljeno petogodišnjim planom restrukturiranja objavljenim krajem 2015. godine, od kog se očekuju uštede troškova od tri milijarde evra. Krajan je naveo da će se mnogo dodatnih smanjenja broja zaposlenih dogoditi kroz korišćenje tehnologije kako bi se povećala efikasnost u bankarskim operacijama.

"Imamo previše manuelnog rada, što vas čini sklonim greškama i čini vas neefikasnim. Postoji mnogo uređaja koji uče i automatskih mašina s kojima možemo da radimo", naveo je on.

Krajan je dodao da je odnos broja zaposlenih na šalterima, koji generišu prihode, prema broju ljudi u logistici, zaduženih za održavanje rada različitih sistema, u Dojče banci "neodrživ".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).