Najstariji mikrofosili na svetu pronađeni u Indiji

Indijski naučnici pronašli su prokariotske mikrofosile čija se starost procenjuje na dve milijarde godina.
Najstariji mikrofosili na svetu pronađeni u Indiji
Foto: Pixabay
Prokariotski mikrofosili predstavljaju fosile najstarijeg poznatog oblika života na našoj planeti - prokariotskih ćelija, prenosi Njuzvik. 
 
Prokariotski organizmi sastoje se od jedne ćelije, i nemaju ćelijsko jedro, niti ćelijske organele, osim ribozoma. Ovoj grupi pripadaju bakterije i modrozelene alge, dok su svi ostali organizmi predstavljaju eukariote. 
 
Ovi sićušni organizmi su se na Zemlji pojavili pre oko tri i po milijarde godina, a još nije jasno kako su iz njih počeli da nastaju višećelijski, složeni organizmi. 
 
Naziv mikrofosil odnosi se na sve fosile čija je veličina manja od jednog milimetra i čije proučavanje zahteva upotrebu mikroskopa. 
 
Fosile je na Indijskom potkontinentu, u basenu Gvalior u oblasti Bundelkand, otkrio bengalurški geolog Nareš Gose, bivši profesor na Univerzitetu u Patni. 
 
Otkriće je predstavljeno na nedavnoj godišnjoj konferenciji Indijskog geološkog kongresa u Nagpuru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija