Astronauti u svemiru postavljaju novu šaku na robotskoj ruci

Dvojica američkih astronauta izašli su danas u svemirsku šetnju da postave novi mehanizam za hvatanje, ili "šaku" na robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice.
Posao dvojice astronauta američke svemirske agencije NASA, Marka Vandea Heja i Skota Tingla će trajati šest i po sati.
 
Vande Hej je sličnu svemirsku štenju obavio u oktobru, kada je zamenio prvu od dve originalne hvataljke na robotskoj ruci proizvedenoj u Kanadi. Druga šaka će biti postavljena na drugom kraju ruke duge 17 metara.
 
Glomazna mehanička hvataljka duga metar i teška 200 kilograma, mora da se zameni, zato što je prethodna istrošena. Ona je bila u orbiti i hvatala kapsule s teretom i obavljala druge zadatke od 2001. godine.
 
Ovo je prva svemirska šetnja za Tingla koji je došao na svemirsku stanicu prošlog meseca i treća za Vande Heja. Vande Hej će u ponedeljak ponovo izaći izvan stanice sa drugim astronautom da završi posao.
 
U svemirskoj stanici trenutno se nalčaze tri američka kosmonauta, dva Rusa i jedan Japanac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija